Száznapos tojás és ötórai tea

2019/04/24. - írta: marci.szalai

11 hely, amit látnod kell Londonban - 20p

Az Egyesült Királyság fővárosába csak úgy özönlenek a látogatók. Tavaly kicsivel több mint 20 millió utazó érkezett Londonba, amely így a világ egyik leglátogatottabb helyévé vált; 50 millióan csupán egy éjszakát töltenek itt el, míg 300 millióan (!) átutaznak a nyüzsgő metropoliszon. A Magyarországnyi népességgel rendelkező város kulturális és gazdasági szempontból sem elhanyagolható, hiszen a rengeteg műemlék és látványosság mellett a londoni tőzsde nagyobb forgalmat bonyolít, mint New Yorké és Tokióé együttvéve. Ebben a városban él a legtöbb milliárdos és itt találhatóak a világ legdrágább ingatlanjai is (akár 8,6 millió Ft/m2). London egy igazi nagyváros, amely habár hatalmas, mégis otthonos és barátságos tud lenni. Fiatalos és színes, elfogadó és folyamatosan lüktető, ahol soha nem lehet unatkozni. Listámon a közismert látnivalókat sorolom fel, így ha utazás előtt állsz vagy vagy csak felelevenítenéd a londoni emlékeidet, fusd végig ezt a 11 pontot és (újra) képben leszel.

lndn.png

1. Westminsteri regularitás

Ezt a nagyjából 21 km²-es területet ha egy szóval kellene jellemezni, akkor az a hagyományos lenne. A negyedben szinte minden sarkon áll egy műemlék jellegű épület vagy egy fontos látványosság. Mivel a lista további elemeinek a 70 százalékát ide sorolhatnánk, ezért további pontokba szedtem őket, hogy átláthatóbb képet kaphassatok Londonról.

De most a negyedről bővebben. A belváros nagy részét foglalja magában, több parkkal, palotával és a komplett West End-del; népsűrűsége nagyon magas, nyugati határa a City városrész. Szinte már sablonos, mégis mindenki a képeslapokról is ismerős látképet szeretné látni amikor a városba ér. Sok célponttal ellentétben – ahol csak profi fotós által manipulált képek hitegetnek a hely szépségéről – itt tényleg az a látvány fogad majd, amit elvártok. A közel 160 esztendős Westminster hídról egyszerre látod a parlament és az óratorony épületét, ha fordulsz egyet, akkor pedig az óriáskereket. A 252 méter hosszú és 26 méter széles hídon a 2017-es terrortámadás óta betonelemekkel védik a a járókelőket a biztonságuk érdekében, amelyek egyáltalán nem zavarják a látványt.

Az apátság épülete gótikus, mérete lélegzetelállító. Építését Hitvalló Eduárd rendelte el, de majdnem minden hatalmon lévő uralkodó próbált egy-két módosítást végezni az építményen. Királyi esküvők, koronázások és szertartások helyszíne, ahol több történelmi személyiséget is eltemettek: VII. Henriket, Shakespeare-t, Isaac Newton-t, I. Erzsébet és legfőbb ellenfelét, Stuart Máriát. Belépők 21 fonttól kaphatók, de ha lehet, akkor tervezzétek a látogatást szerda délutánra, mert ilyenkor 11 fontért csodálhatjátok meg ezt az építészetileg és történelmileg is nagyon fontos műremeket.

A parlament, más néven a Westminster-palota a híd végén álló, igen hányattatott sorsú műemléke. Több tűzvész és bombatámadás után csupán néhány évtizeddel ezelőtt nyerte el végleges külalakját. Itt, a több mint 3 hektár alapterületű épületben ülésezik a brit törvényhozás, amelynek óratornya az egyik legikonikusabb építmény a világon.

Az Erzsébet-torony – vagyis a Big Ben – egyértelműen az angolok egyik nemzeti jelképe. Sorsuk a harangtoronnyal összenőtt: többszöri megsemmisülés és folyamatos akadályok felbukkanása mellett is kitartottak. Volt, hogy a tornyot eltüntette egy tűzvész, de volt olyan is, hogy a harang repedt meg, de került már a harangjáték is veszélybe egy baleset következtében. A 28 éven át tartó építkezés tehát nem volt zökkenőktől mentes, de a végeredmény magáért beszél; mai napig a tornyon található mechanikus óraszerkezet a világ legnagyobbika. Érdekesség, hogy a finomhangolást néhány penny végzi: az óra pontosságának finomhangolásához elvesznek vagy hozzáadnak egyet. 2021-ig renoválást végeznek rajta.

Metro · Westminster Station

lndn2.png

2. Csak a formaságok

A Westminster városrészben maradva a brit törvénykezés egy másik nagy jelentőséggel bíró fél-látványosságig juthatunk. A Downing Street 10 a mindenkori brit miniszterelnök rezidenciájának a földrajzi megnevezése. A komor, fekete épület igazából sárga; egy renoválás során derült ki, hogy az épület eredetileg sárga színben pompázott a felhasznált tégla összetétele miatt, de az idők alatt a homlokzatra telepedett kosz és por miatt most majdnem fekete. Az építkezés folyamán a hibákat kijavították és újra lefestették. Az utcán az őrök és a miniszterek, valamint azok vendégein kívűl más nem tartózkodhat. Azért a magas kerítésen bekukkantva körül lehet nézni.

Innen egy könnyed negyed órás sétával – a következő pontban szereplő – St. James's Parkon keresztül jutunk el a Buckingham-palotához. A több mint 180 éves épület a brit uralkodó hivatalos rezidenciája és egyike a világ legismertebb építményeinek. A brightoni Royal Pavilion-t mellett ezt is John Nash építész tervezte. A palota büszkélkedhet London legnagyobb privát kertjével, de még egy tó és egy tenisz pálya is található az udvarban a közjogi méltóságok és vendégek legnagyobb örömére. A 16 hektáros területen fekvő, 775(!) szobás építményt jelenleg óriási erőkkel védik a biztonságiak, de ez nem volt mindig így! 1989. júliusában egy Michael Fagan nevű férfinak sikerült keresztül vergődnie a 4,5 méteres kerítésen és több, szellőztetés céljából nyitva hagyott ablakon besurrant a palotába. Mivel semmi és senki nem állta az útját, ezért kisebb erőfeszítések nélkül bejutott őfelsége hálószobájába.

A királynő persze felriadt, azt látta, hogy idegen férfi van a szobájában, akinek vérzik keze. Fagan ugyanis, az egyik szobában lelökött egy kristály hamutartót, ami megvágta a kezét. II. Erzsébet, megnyomta a vészjelző gombot az ágya mellett, de a jelzés hosszú ideig elkerülte mindenki figyelmét. A szobája előtt strázsáló őr épp nem volt ott, mert véget ért a műszakja, de még nem jött meg a váltás. Egy másik alkalmazottja épp kivitte a kutyáit sétálni, a szobalánya pedig szintén nem volt ott.

És ez még nem minden! A rendőrségi kihallgatás során kiderült, hogy előtte már egyszer betört és eltöltött egy éjszakát a rezidencián. Akkor nem kapták el, viszont ezek után lopással vádolták, amit később ejtettek és helyette pszichiátriára küldték. Akit érdekel hogy mit és hogyan lopott el a férfi, az részletesebben itt olvashat róla.

A palota előtt áll (ül) Viktória királynő, emlékműve körül vizesárok. A hajdani királynő a The Mall-t fürkészi, évente pedig a futókat és a sportolókat, ugyanis itt található a londoni maraton célszalagja.

Metro · Saint James's Park Station 

lndn3.png

3. Fűre lépni szabad

Az előbb kitárgyalt palota környezete zöldell és élettel teli, amelyről több, a közelben található park gondoskodik. A személyes kedvencem a St. James's Park, a Királyi Parkok legrégebbike. A 12 apostol egyikéről elnevezett terület tele van állatokkal és turistákkal is, de ettől még a hely varázsa nem vész el. Ha szerettek kacsákat etetni és mókusokat testközelből megfigyelni, akkor ez a ti helyetek. Főbb látványossága a díszkertnek a tavacska és a felette átívelő híd, de az elképesztő kilátás sem elhanyagolható a palotára vagy a London Eye-ra.

Innen egy lépés a Green Park, amely kifejezetten semmilyen látványossággal nem rendelkezik a gyönyörű fákon és virágokon kívül. Nyugati irányban fekszik a Hyde Park, amely az egyik legnagyobb zöldterülete Londonnak. Koncertek, rendezvények helyszíne, télen pedig karácsonyi vidámpark foglalja el a park egy szegletét.

A Winter Wonderland tényleg egy téli-karácsonyi-mesebeli csodavilág óriáskerékkel, szellemvasúttal, őrületes körhintákkal, jégpalotával, korcsolyapályával, rengeteg standdal, és fesztivál árussal, kolbásszal, sörrel, forralt borral, fish and chips-el, steak-el és persze óriási bulivaaaaaaaaaal.

De nem csak télen, hanem jó időben is remek szórakozási lehetőségeket nyújt a park. Ha már nehezen bírjátok a nyári hőséget, akkor egyszerre róhatjátok le a tiszteleteket és hűsölhettek. Hogy hol? Diána walesi hercegné emlékkútjánál, ami egyébként nem is egy kút, hanem egy izgalmas és nagyon érdekesen kivitelezett szökőkút-vízesés. Az emlékmű Diana nyitottságát és az iránta érzett szeretet hivatott jelképezni. Itt nem tilos, inkább elvárás, hogy a gyerekek fürdőzzenek és érezzék jól magukat egy olyan környezetben, ahol nem kell semmitől sem tartaniuk. Külön érdekesség, hogy a 3,5 millió fontos alkotás 2004-es átadóján találkozott újra a Windsor- és a Spencer ház 7 évvel a tragédia után.

Speakers' Corner is itt található, amely 1872. óta várja a szónokolni vágyókat.

Konkrétan fizikai határok nélkül tagolódik fel a terület, így könnyedén átléphetünk a Kensington Gardens-be. Figyeljetek a nyitva tartásra, ugyanis a Hyde éjfélig nyitva áll, míg a Kensington-t alkonyatkor el kell hagyni. Itt található a Kensington Palota, amely egykor Diana lakhelyéül szolgált, most pedig Katalin és Vilmos terelgetik az épület falai között az ifjú trónörökösöket.

Másik látványosság az Albert Memorial és vele szemben a Royal Albert Hall. Előbbi 54 méteres magasságával kíván emléket állítani Viktória királynő hőn szeretett férjének. A férfival 9 gyermeket neveltek és nagyon szoros kötelék alakult ki közöttük. Nagyon rosszul viselte a halálát és az ilyen beruházásokkal próbálta enyhíteni a gyászát. Érdekesség, hogy az első karácsonyfát ők ketten állították fel Angliában. Az Albert Hall Anglia egyik legfontosabb épülete, koncert- és rendezvényhelyszín, ahol évente több mint 300 alkalommal gyűlnek össze az emberek, akár 5267-en.

A londoniak imádnak parkba járni és amint kisüt egy kicsit is a nap, ledobják magukat és megpróbálják pótolni a kiesett D-vitamint. Fogjatok ti is egy plédet, egy-két labdát és vonjátok ki magatokat a nyüzsiből. Lazuljatok.

Metro · Green Park Station • •  Hyde Park Corner Station, Knightsbridge Station •  Marble Arch Station, Lancaster Gate Station, Queensway Station •  High Street Kensington Station 

lndn4.png

4. Ötórai vásárolgatás

Ha mást nem is, pénzt költeni nagyon tudtok Londonban. A leghíresebb angol pénznyelőhely az Oxford Street. Több mint 300 üzletével egy igazi kolosszus: megtalálható rajta az összes jelentősebb üzletház boltja. Kiemelkedik közülük a legendás Selfridges, John Lewis és Debenhams. Több cég is tart fenn itt flagship store-t, érdemes ezekben nézelődni. Ezek mellett klasszikusabb, kisebb üzletek is próbálják bevonzani a vásárlókat. Sokuk kínálata a mágnes-képeslap-póló körül forog.

A Bond Street-re csak akkor menjetek, ha nagyon sok pénzetek van. Olyan márkák büszkélkedhetnek itt üzlettel, mint a Burberry, a Louis Vuitton és a Tiffany & Co. Ha nem szeretnétek vásárolni, akkor a kirakatokat is nézegethetitek, vagy egy paparazzo ügyességével a sztárokat is figyelhetitek, ugyanis nagyon közkedvelt a hírességek körében ez a terület.

Most jöhet egy "olcsóbb" utca: a Regent Street. London elegáns bevásárlóutcájára rengetegen érkeznek; a sok divatüzlet mellett itt található a hatalmas Apple Store frissen renovált épülete. Több szabó üzlet is itt telepedett le, ezzel is segítve az angol úriemberek kifogástalan megjelenését.

Ha nevezhetünk egy helyet a nagyon londoninak, akkor a Carnaby Street az. A '60-as évek kulturális forradálmának helyszínéül szolgáló utca egy igazi kincsesláda. 100 üzlet és több mint 60 étterem, bár és kávézó szolgálja ki a látogatókat. A klasszikus boltok mellett az új, designer butikok szorosan jól megférnek, így létrehozva egy nagyon színes helyet a város szívében. Ez az, amit nem érdemes kihagyni!

És most azokhoz szólok, akik nem kellemes időben látogatnak el a fővárosba. London novemberben és decemberben kivirul. Akkora mennyiségű díszkivilágítást helyeznek ki a közterületekre, hogy a többi város irigykedve figyeli őket. A legszebb díszítést a Regent és a Carnaby kapja, ez utóbbi a személyes kedvencem. A carnaby-n minden évben nagyon különleges és extravagáns elemekkel dekorálnak, sokszor nem is karácsonyi motívumokkal. Igazán izgalmas és korántsem megszokott arcát mutatja itt a város.

Metro · Tottenham Court Road Station  •  Oxford Circus Station   •  Piccadilly Circus Station  •  Bond Street Station 

5. Circus Maximus

A Piccadilly Circus a város egyik legismertebb tere. Igazából nem is tér, hanem egy forgalmi csomópont, mára egy igazi legendává vált. Pontosan 200 éve nyitották meg rajta a forgalmat. Ami minden turistának és járókelőnek a szemébe ötlik, az a hatalmas kivetítő. Napjainkban már egybefüggő, 4K felbontású kijelző terül el a ház oldalán, előtte viszont még minden cég külön panelen reklámozott. Aki hirdetni szeretne, annak átlagosan 20 évet kell várnia, hogy megüresedjen egy hely. A promotálás ára évi 4 millió angol font. Hatalmas üzletek sorakoznak a sarkon és az utcában, az egyik legfontosabb látványosság azonban az Erósz-szobor (Shaftesbury Memorial Fountain). A tengeri motívumokkal díszített szökőkút a világ első alumíniumból készült alkotása. Sajnos egy részeg randalírozó elbánt a szoborral, ezért a városvezetés fontolgatja, hogy egy búrát helyeznek köré, így megakadályozva a rongálásokat.

Metro · Piccadilly Circus Station 

lndn5.png

6. Száznapos tojás és Union Jack

Ha meguntátok a brit házigazdákat vagy alapból szeretnétek egy jó kínait enni, akkor a Chinatown felé vegyétek az irányt. London kínai negyede gasztronómiai értelemben is nagyot villant; több mint 80 étteremmel és bárral várja az ide látogatókat, de akkor még a rengeteg boltról és szupermarketról nem is beszéltünk! A 20. század elején vette birtokába a Gerrard Street és környékét a londoni kínai közösség, akik addig a kikötők környékén élték mindennapjaikat. A második világháború alatt hatalmas pusztítást végeztek a bombák, de az ázsiai lakosságot nem tudták elijeszteni, azóta pedig egy nyüzsgő, kulturális értelemben véve nagyon fontos városrészét hozták létre az angol metropolisz központjában, amely megjelenésében is hozza a kínai tradicionális építészeti megoldásokat. Ha piacolni vagy csak szimplán vásárolgatni támad kedvetek, gyertek ide.

London számos piaca és bevásárlóközpontja közül az egyik legfontosabb a Covent Garden. Egykor szent területként tekintettek rá, ezt bizonyítják az építkezések során feltárt sírok. Később veteményesként gondoltak rá, ahonnan a királyi asztalra kerültek a friss zöldségek és gyümölcsök, de piac is több száz éven keresztül működött itt. A hely folyamatosan fejlődött és növekedett, de mint sok másnak, ennek is az 1666-os nagy tűzvész keresztbe tett. A 18. század végére tavernák, kuplerájok és örömlányok foglalták el a terepet, egyszóval lezüllött a környék. Ez idő tájban jelentek meg a szórakoztató művészek a környéken akik a mai napig kitartanak, ezzel is színesítve a piac és környékének látogatóinak szabadidejét. Több múzeum és a királyi operaház is itt található többek között; a piaccsarnokban inkább kézműves termékeket és kisebb üzleteket találhattok. Apple rajongóknak kötelező az itteni strore, ugyanis ez a cég egyik legnagyobb üzlete, amely több emeleten fogadja a látogatókat, valamint itt még megtalálható a ma már ritkaságnak számító üveglépcső, amely Steve Jobs büszkesége volt..

Aki kíváncsi London művészi oldalára, az egy érdekes sétát tehet a kínai negyed és Covent Garden között, ugyanis erre találhatóak a város színházai, galériái és klubjai.

Metro · Leicester Square Station    Covent Garden Station 

lndn6.png

7. Nelson in the Middle

A Trafalgari csata az angolok egyik, hanem a legjelentősebb tengeri győzelmük. Hiába voltak a britek kevesebben, a francia-spanyol csapatokat leverték. Az 1600 brit halott és sebesült mellett a parancsnok, Horatio Nelson altengernagy is életét vesztette a csatában. Angliában a mai napig nagy tisztelet övezi, főhajóját amelyen életét vesztette, a HMS Victory megtekinthetitek a portsmouthi haditengerészeti bázison.

„Anglia elvárja, hogy mindenki megtegye kötelességét”

Nelson szólását azóta is emlegetik, a szobrával díszített teret pedig turisták millió látogatják. A 47 évesen elhunyt admirálisról egy majdnem 52 méter magas emlékművel emlékeznek meg. A talapzaton Nelson életnek főbb mozzanatait ábrázolták abból a bronzból, amelyt a franciáktól zsákmányoltak a csata során. Az alkotás annyira grandiózusra sikeredett, hogy még a parlamenttől is látni lehet. Az emlékmű mögött fekszik a Nemzeti Galéria, amely képeinek értéke vetekszik a párizsi Louvre-éval. A belépés ingyenes, ha egy kis kikapcsolódásra vágytok, ide bármikor benézhettek.

A tér északkeleti részén található Mezei Szent Márton temploma (St. Martin-in-the-Fields). Ez London egyik legismertebb szentélye, legutóbb 2006-ban került felújítás alá a neoklasszicista építmény amely többször feltűnik a Doctor Who és a Sherlock sorozatokban.

Metro · Charing Cross Station 

8. A múzeumok városa

Az 1753-ban alapított British Museum a többi állami múzeumhoz hasonlóan ingyenes belépést biztosít minden érdeklődő számára. Ami hatalmas dolog, mert sokan ezt a múzeumot tartják a világ első számú ilyen jellegű létesítményének. 13 millió darabot számláló gyűjteménye a kezdetektől a jelenkorig mutatja be az emberi kultúra történetét. A kiállított tárgyak közül kiemelkedik 1802-ben megszerzett rosette-i kő valamint a hely páratlan múmiagyűjteménye.

Az Exhibition Roadon a Natural History Museum mellett kettő másik nagy múzeum látható, ezek a Science Museum és a Victoria and Albert Museum. Én most a Természettudományi Múzeumba invitállak benneteket. Sok kiállításon jártam már a világban, de akkora hatással egyik sem volt rám mint ez. A múzeumban mintegy 70 millió(!), az élet- és földtudományokkal kapcsolatos tárgy található, melyek az alábbi öt nagyobb gyűjteménybe tartoznak: Botanika, Entomológia, Ásványtan, Őslénytan, Zoológia. Gyerekkel vagy anélkül, de mindenképpen kihagyhatatlan a kiállítás, és még ingyenes is! Érdekesség, hogy a tárgyak egy része Charles Darwintól származik, akinek egyébként a központi teremben figyel a szobra, ahol Dippy, a 105 méter hosszú Diplodocus carnegii csontváz másolata is fellelhető. Ha érdekel titeket, hogy milyen az emberek által kiirtott Dodo, vagy egy 8 méteres óriáskalmár, akkor irány NHM, ahol még egy földrengésnek a részesei is lehettek.

Ezek a múzeumok simán felemésztenek egy egész napot is, szóval ne siessetek, szánjátok rá az időt, mert mindenképpen megéri.

Metro · Tottenham Court Road Station  •  South Kensington Station (közvetlen összeköttetés a múzeumokhoz a megállóból)    

lndn7.png

9. Kilátások a Temze partjáról

Még 20 éves sincs, mégis a Coca-Cola London Eye az angol főváros egyik leghíresebb és legdrágább építménye (70 millió £). Több helyszínről is látszik a maga 135 méteres magasságával. Egy teljes fordulatot 30 perc alatt tesz meg, így bőven van idő nézelődésre és szelfizésre. A katasztrófa-turistáknak előre szólok, hogy a 13-as számú kabin nem üzemel – itt is látszik, mennyire babonás az angol ember. Ne aggódjatok, maradt még azon kívül 31 fülke amibe a mozgáskorlátozottak is simán beszállhatnak, mivel külenleges esetekben megállítják a kereket; egyébként a mozgó szerkezetbe kell besétálni, ami elsőre izgalmasnak tűnhet. Tiszta időben akár Windsorig is elláthattok (40 km), de ez – az angol időjárást ismerve – nem egy gyakori természeti jelenség Londonban. Különleges volt az építkezés is: a vízen úsztatták és szerelték össze a kerék darabjait amelyt később darukkal emeltek a helyére. Az óriáskereket a brightoni kilátó, az i360 tervezői álmodták meg, sikere és népszerűsége az átadása óta töretlen; évente átlagosan 4 millió ember látogatja. Ha kicsit előre terveztek, akkor valamivel olcsóbban megszerezhetitek a jegyeket, amely így 27 fontról indul fejenként, egyébként rengeteg kombináció található, itt érdemes nézelődni. Amit mindenképpen szeretnék kiemelni, az a 4D mozi, ami minden megvásárolt jegyhez ajándékba jár, de sokan nem élnek a lehetőséggel, vagy egyszerűen nem is tudnak róla. A négy perces film alatt madártávlatból ismerhetjük meg Londont, miközben minden érzékszervünket ingerelik.

Metro · Westminster Station  •  Embankment Station   •  Waterloo Station 

A város másik nagy ezredfordulós beruházása a Millenium Bridge. A Temze felett átívelő gyalogos híd az ikonikus elhelyezkedése és egy Harry Potter-film miatt lett híres.

370 méteren keresztül ível át a folyón és jelenleg nem fenyegeti omlásveszély sem, mint az átadást követően a megnövekedett forgalom miatt. Egyébként az incidens óta becézik Imbolygó hídnak a szerkezetet. Tervezője a City többi ikonikus épületét is jegyző Norman Foster.

A hídról északi irányba nézve láthatjátok a Szent Pál-székesegyházat, ami London legmagasabb pontján fekszik és ami a kontinens 5. legnagyobb temploma. Mint más angol épület, természetesen ez is többször leégett, a nagy londoni tűzvészben porig égett. Igaz, a kor főpolgármestere szerint a tüzet "egy nő is el tudta volna oltani a vizeletével".

13.200 ház és 88 templom megsemmisült, (hivatalosan) 6 ember elhunyt. A katasztrófa emlékműve a Pudding Lane-en található, a tűz kezdetének a helyén. Az egyházi relikviák mellett a legtöbb látogató a Suttogó Galéria és a kupolából nyíló kilátás miatt érkezik a templomba. A galéria neve arra utal, hogy a kupola alatt a korlát egyik felén elsuttogott szó a túloldalon is tisztán érthető. A székesegyház sírboltjában nyugszik Nelson admirális, de manapság rendezvényeket is tartanak a gazdagon díszített emlékhelyen. Belépők 17 £-tól kaphatóak itt.

A környéken található még a Tate Modern és Shakespeare Globe Színháza is.

Metro · St. Paul's Station 

10. Tornyok, ameddig a szem ellát

Kevés olyan város van, ahol annyi szimbólum van, mint Londonban. A lista összes előző eleme ismert az egész világon, de a Tower és környéke mégis kiemelkedik közülük. A középkori épület 1078 óta áll a Temze partján, udvarán legalább hat hollóval. Ennek oka, hogy a legenda szerint ha a madarak elhagyják a Towert, elpusztul a birodalom. A hollókat röpképtelenné teszik, így biztosítják Nagy Britannia jövőjét. Itt őrzik a koronaékszereket, de volt korábban állatkert, börtön és csillagvizsgáló is. Kivégzések helyszínéül is szolgált, az egyik leghíresebb áldozat Boleyn Anna, VIII. Henrik felesége volt, aki állítólag azóta is levágott fejével a hóna alatt ballag a Tower körül éjszakánként. Nagyjából 10.000 Ft-ért látogatható az épületegyüttes.

Innen egy ugrásnyira működik a Tower Bridge. Az erődítménynek és a hídnak csak a neve közös, egyébként nem sok közük van egymáshoz – a tornyokon kívül. Direkt használtam a működés szót, mivel a középső nyílást egy kétszárnyú billenőhíd alkotja. 1976 óta elektromos meghajtású motorok üzemelnek a híd tornyaiban. Akit érdekel, az a 65 méter magas építményen belül is találhat magának izgalmat, ugyanis ide is telepítettek egy 11 méter hosszú üvegfolyosót. Jegyek itt. Ha érdekel titeket, mikor nyílik fel a híd, itt megnézhetitek a menetrendet.

Metro · Tower Hill Station  

lndn8.png

11. Forog!

Szép és jó a sok viktoriánus- és gótikus műemlék, de kell egy kis változatosság is azért. Remek szórakozási lehetőséget nyújt mindenki számára Madame Tussaud panoptikuma. A több száz viaszszobrot felvonultató "kiállítás" 1835 óta várja a kíváncsiskodókat. A különböző szekciókra bontott tárlatot 29 £-ért nézhetitek meg, cserébe egy fél napos programot kaptok cserébe. Világ- és filmsztárok, zenészek, gyilkosok, politikai személyek és művészek 1:1-es másai várnak benneteket, de más élmények is akadnak még. Van itt még Marvel és Star Wars részleg, de akár a királynővel is teázhattok vagy sütizhettek.

Ha szeretnétek új és modern épületeket nézegetni, akkor vegyétek az irányt a City városrész felé. 30 St Mary Axe a pontos címe a 180 méteres, Norman Foster által tervezett épületnek, de a köznyelv csak Uborkának hívja fallikus megjelenése miatt. Az építésze ugyanaz, a stílusa is hasonló a Városháza épületének, amely 43 millió fontból készült a Temze partján. Ezt is egy zöldség nevével csúfolják a helyiek, ez a Hagyma nevet kapta. Egy rövid séta választja el őket egymástól.

Az egyik leglátványosabb felhőkarcoló a The Shard, vagyis Szilánk névre hallgat. Majdnem 310 méter magas, apartmanok, irodák, éttermek és galériák foglalnak benne helyet, de a kilátót is kipróbálhatjátok.

Metro · Aldgate Station  • London Bridge Station 

London nem olcsó hely, sok helyen kell húzós belépőt fizetni és az étkezések vagy a szállások sem kerülnek kevesebbe. Mégis azt mondom, hogy megéri keresni a jó ajánlatokat, mert simán ki lehet őket fogni; Február és November a legolcsóbb repülés szempontjából, de érdemes legalább 60 nappal az utazás előtt foglalni, a szállást szintúgy.

London egy színes és nyüzsgő világváros, amelyet mindenkinek látnia kell legalább egyszer életében!

Kapcsolódó poszt → Ahová a királynő is nyaralni járt

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://felhovelinteget.blog.hu/api/trackback/id/tr4714732613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baranyai Zoltán · www.neonkult.hu 2019.04.25. 11:15:49

Helló, mi még ajánlanánk a Brick Lane-t a graffiti szerelmeseinek.

SaturnV 2019.04.25. 12:20:41

Az Imperial War Museum! Hol lát az ember egy eredeti V1-et, egy német 88mm-es löveget,Saddam mozaik csempéjét saját képmásával, Mitsubishi Zero-t a Csendes-Óceánból, a Hiroshimai bomba pontos mását, stb,stb.. Őrület,ami ott van..

satie · http://321.hu/sas 2019.04.25. 15:53:37

kilátás a Shooters Hillről és a Meridian Laser éjjel

zsurzsenka 2019.04.25. 21:29:31

Camden és a Science Museum

marci.szalai 2019.04.30. 13:43:33

Köszönöm a kommenteket. Valószínűleg lesz még egy cikk a kimaradtakból.
süti beállítások módosítása