A törvény előtt mindenki egyenlő

2019/05/21. - írta: marci.szalai

5p

Ez áll az Alaptörvényében. Mint ahogy ez is:

"Magyarország az esélyegyenlőség és a társadalmi felzárkózás megvalósulását külön intézkedésekkel segíti."

Az egész közélet és internet felbolydult a házelnök úr pedofilozós szavain, amik egy fórumon hangoztak el nyilvánosan. És innentől kezdve ez már nem csak politikai ügy. Ez a mindennapjainkat súlyosan érintő probléma: az országban nem minden ember egyenlő.

Én a magyar társadalmat egy hatalmas jégmezőnek tudom elképzelni. Mint ahogy lenni szokott, ez a hatalmas területű jég olvad és osztódik. Azokat a kisebbségeket, akiket egy ősmagyar nem tekint magával egyenlőnek, azokat a kisebb részekre csoportosítja. Így a peremterületekre kerültek az LMBTQ-közösség tagjai, a cigányok, a külföldiek és a diákok is. Habár majdnem az egész világon az a tendencia, hogy kormányok és a törvényhozás tagjai próbálnak minden polgárt egyenrangúként kezelni, nálunk nagyon más a helyzet. Az emberek kibékítése helyett csatározásokat szeretnének látni. Ezek a képzeletbeli jégdarabkák soha ennyire távol még nem lebegtek egymástól. Minden kormány és rendszer különbözik a másiktól, de a jelenlegi hatalom olyan szinten próbálja egymásnak ugrasztani a magyarokat, ahogyan még kevesen Európa ezen részén. Mondjuk, nincs nehéz dolguk...

Rengeteget sétálok, figyelem az embereket és néha próbálok jegyzetelni is. Most szeretnék négy történetet megosztani veletek, amik a szemeim előtt zajlottak és amik bemutatják hazánk helyzetét napjainkban. Spoilerezek kicsit: kettő negatív és kettő pozitív sztorit írok le. Kezdjük a rosszabbakkal.

Eger egy hihetetlenül megosztott város Heves megyében. Habár a mai napig érezhető a török uralom és kultúra a falak között, az idegengyűlölet a kisváros szerves részévé vált. Egy délelőtti utam alkalmával volt szerencsém végigkövetni egy hidzsábot viselő fiatal lány szégyenmenetét. Az ugyanis az volt. A lány végig – láthatóan – kínosan érezte magát, mivel mindenki őt nézte, és ez nem az a "nézd, ott a menyasszony, jaj de szép" nézés volt. A propagandák alapkelléke, a terroristákkal való riogatás megtette a hatását: egy boltba siető lányt kendővel a fején máris közellenségnek tekintenek a helyiek. Már én éreztem rosszul magam, amikor belegondoltam a helyzetébe. Szeretné betartani a vallása szabályait és ezért a nagy keresztény magyarok alsóbbrendűnek tekintik őt. Az már részletkérdés, hogy templomba meg alig jár valaki, habár a Bibliát gyakran emlegetik.

1.png

A második történetem nagyon friss, de lehet, hogy ez mutatja  meg leginkább az ország jelenlegi állapotát. Minden városban a kínai kajáldák az igazi multikulti helyszínek: szinte minden társadalmi réteg megfordul az asztalok között. Legutóbbi ottjártamkor a kínai származású eladónő – akinek minden tiszteletem a higgadtságáért – hősiesen helyt állt a másik kisebbségből származó emberek gúnyos megjegyzéseinek. A három középkorú, roma származású férfi folyamatosan sértegette a hölgyet és rasszista megjegyzések közepette várták el a kiszolgálást. Nem sikerült észrevenniük magukat, pedig többen is szúrós tekintettel figyelték őket. Az eladónő visszavágás helyett türelemmel kiszolgálta a roppant irritáló társaságot.

Emberek! Tényleg itt tartunk? Már a Magyarországon élő kisebbségek is egymás ellen mennek, pedig együtt is küzdhetnének a diszkrimináció ellen. Lassan tényleg senki sem lesz egyenlő, mert mindenki felsőbbrendűnek érzi önmagát...

És most 1-2 sztori, ami miatt még visszatérhet az emberiségbe vetett hitetek.

Egyszer a debreceni klinika valamelyik épületében várakoztam, amikor egy szokásos nyugdíjas beszélgetést bontakozott ki a füleim hallatára a Brüsszel-migráns-Soros tengelyen. Ebben még nincsen semmi meglepő. De amit hallottam, az teljesen meglepett. A monológ alatt egyikük azt kezdte el taglalni, hogy mennyi bevándorló és külföldi van jelenleg Debrecenben, ezáltal van kit támadnia a kormánynak. Azt viszont a sok nyugdíjas nem látja, hogy milyen horribilis összeget hagynak a padokban, amikor kiperkálnak mondjuk 5 millió forintot tandíjra.

Teljesen megdöbbentett ez a beszélgetés, de meg is erősített abban, hogy nem sikerült 100%-osan az agymosás, és hogy mindig van valahol 1-2 kivétel ezekben a társadalmi rétegekben is.

Utolsó történetem a németországi Fürth városában játszódik. Ez az apró bajor település ottjártamkor rengeteg magyar vendégmunkást és átutazó menekültet szállásolt el. Városnéző körutam közben azonban valakik megzavarták a nyugalmamat. Egy kétségbeesett muszlim nő a gyermekével kézen fogva próbált tőlem segítséget kérni. Mivel ő egyáltalán nem, én pedig nagyon alap szinten beszéltem németül, ezért nehézkesen indult a társalgás. Mire nagyjából megértettük egymást, átnyújtotta a telefonját, hogy beszéljek a párjával. A vonal végén tört angolsággal próbálta nekem elmagyarázni a férfi, hogy a vasútállomáshoz kellene kísérnem a feleségét és gyermekét. Mivel az egészen rövidke ott tartózkodásom miatt egyáltalán nem voltam még ismerős a környéken, ezért segítségül hívtam egy helyi erőt és az iPademet. Ezáltal időben elérték a vonatot, a férfi a vonal túlsó végén pedig nem győzött hálálkodni, amiért végre találkozhat a családjával és örült, hogy vannak még segítőkész emberek.

2.png

Ez után az eset után jöttem rá, hogy mennyire hülye az, aki előre ítélkezik. Mennyire idejétmúlt gondolkodás az, ha valakit alsóbbrendűnek tekintünk és elítéljük a másik vallását, a szexualitását, a kultúráját vagy a szokásait. A világ már nem ilyen és egyáltalán nem pozitív, ha valaki még most is ezeket az eszméket vallja. Álljunk ki az igazunkért és ne hagyjuk, hogy valakivel folyton összehasonlítsanak minket!

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://felhovelinteget.blog.hu/api/trackback/id/tr4614838828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.05.22. 07:05:40

Kérdés, hogy a vallásszabadságba beleférnek-e azok a vallások amik viszont üldöznek minden más világnézetet ? Persze, addig amíg csak pár száz van belõle egy városban nem gáz (legalábbis amíg rád nem robbantja a buszt), de számos olyan országot láthatsz ahol többségben vannak, és ahol nagyon nem szívesen élnél mint ateista, keresztény, zsidó vagy buddhista. Ja, és arrafelé homokos sem szeretnél lenni...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.05.22. 08:42:43

visszaterhet az emberisegbe vetett hitunk mert a poszter segitokesz volt, ezt az arcot :D

szepipiktor 2019.05.22. 08:43:52

Ezt állítani nem más, mint igazolni az aszimmetrikus propagandát.
A törvény előtt sajnos nem egyelők az emberek.
Most nem a normális dolgokra utalok, hogy a tehetősebbeknek több lehetőségük van mint a csóróknak, és a politika, hatalom alapú egyenlőtlenség sem ismeretlen.
Ma egy közüzemi szolgáltató - állampolgár viszonylatban is jogi torzulás tapasztalható az állampolgárok kárára.
És a köteles laci baromsága sem jogi kérdés, hanem erkölcsi, szerencsére még nem tartunk ott, hogy az egyéni véleményszabadságot a jog korlátozza az ilyen témákban.
.
Viszont akár eza melegkérdés, akát a tegnapi toroczkais vonulás rávilágít a leghangosabbak kártékonyságára.
A különböző jogvédők, aktivistamozgalmak által erőltetett pozitív diszkrimináció borzalmas társadalmi károkozására.
Mert a pozitív diszkrimináció melegánya a kisebbségi bűnözés megvédésére, annak jogi felmetését valósítja meg. Gyakorlatilag ezek a mozgalmak nem a kisebbségi problémákat számolják fel, hanem az ilyen halmazokban is létező bűnözőket zárják burokba!
Ma a többség egy közlekedési szabálysértés miatt is azonnali ítéletet kap és ha nem fizet, jön azonnal a következő lépés. Ha bármely kisebbség tagja követ el akár a legborzalmasabb tettet, azt megvédik, a hatóság gyakorlatilag nem mer megfelően fellépni.
Ez pedig rendre kiveri a többségnél a biztosítékot, elér a probléma egy küszöbszintet és önvédelmi reakciók indulnak be. És onnantól a tisztességes emberek lesznek rasszisták, kirekesztők, homofóbok stb.
A tegnapi eset sem következett volna be, ha a hatóságok azonnal lépnek és azt az aljadék szemetet ugyanúgy gyorsított eljárással csukják le, mint bármely más állampolgárnál azt ma endszeresen megteszik. Nem, szabadon hagyták és amikor jöttek a "felhők", csak akkor léptek. A jogvédők meg magasról szartak az egészre, ráhúztak egy hétköznapi bűnelkövetésre a PC alapú propagandát. Valójában ismét remek propagandaesemély volt - a momentumnak.
Ugyanez van a líbiai hajós menekülteknél, nem számít, hogy embercsempészek generálják az egészet, bűnözők rabolják ki a menekülni szándékozókat, a fogadó országot gyalázzák. Az sem tűnik fel senkinek, hogy a gazdasági menekülteknek honnan van mindig megfelelő mennyiségű pénze a csempészek részére????
Ugye, ki is fizeti a révészt?
.
Szóval ne papoljunk a jogegyenlőségről, egy minősített kisebbség hergeli a problémás halmazokat és utána düböröghet a propaganda a többséggel szemben.
NGO alapú szervezetek, céljuk a meglévő világrend elpusztítása és egy új, szélsőséges diktatúra létrehozása.
Ezek a története csak ezt szolgálják.
Nem érdekes, hogy az ÖSSZES történetnél ugyanaz a pár szervezet és ugyanazok a személyek tüntetnek? Akát a búzavirágzás, akár a járdafestés a téma, ugyanazok jelennek meg a tévékben, azok nyilakoznak a portálokon, azok tüntetnek, írják a petíciókat.

szepipiktor 2019.05.22. 09:13:44

A poszter meg elköveti a napjainkban alap balliberális politikia csúsztatásokat.
1) a felsorolt kisebbségek a "jégtáblán" értelemszerűen a peremen foglalnak helyet. Hiszen ezért kisebbségek.
2) a diákok belerántása értelmetlen, hiszen nem kapcsolódnak a többihez, ez csak a hatásvadászat része. Miért nem a nyugdíjasok? Miért nem a balett-táncosok és a kőfaragók?
3) Egy döntően keresztény társadalom miért ne várhatná el a kisebbségi vallásúatól, hogy betartsák a "vendégjogot"? A poszter vendégségben átrendezheti a házigazda lakását? És kötelezheti azt a saját életstílusára? NEM!
És vajon ez a agitávió miért is egyoldalú? Ha egy keresztény megy Ázsiába vagy az arab régiókba, ott nem kell betartaniuk az ottani törvényeket, vallási szabályokat?
Normális, hogy anno Bicskei Bertalan felesége nem lehetett a sofőrje, mert Szaud Arábiában a nők nem vezethetnek? Ja az OK, de itt háborgás van, ha egy itteni JOGSZABÁLYT kellene egy vendégnek betartania.
De ki kellen próbálnia az aktivistáknak ezt Izraelben is!
És emberi alap az is, hogyha kirándul és történelmi épületeket látogat meg, akkor ott betartja az "illemet"!
A többség mára ezt a propaganda alapú jogvédelmet felismerte és sajnos ezért fokozódik a szélsőjobb térnyerése, erősödnek a populisták.
A keresztények számára is alap a hitük, nem csak a muszlimoknak.
Csak ugye a aktivistamozgalmak alapból hittagadók - vagy elég nagy számban egy harmadik, a másik kettővel is harcban álló valláshoz tartoznak -, így érdekalapon rombolják az ezeréves alapokat.

ostvan2 2019.05.22. 09:23:57

Úgy tűnik, hogy az itt hozzászólók az iszlámot csak a propagandából ismerik. A baj nem a vallással van, hanem azokkal az emberekkel, akik balhézni akarnak. Ezek mindig találnak az indulataikhoz ideológiát (bármelyik oldalról indultak). Magyarországon a magyar emberek követik el az erőszakos cselekményeket és a közülünk indultak a terroristáink is (körúti robbantó, stb)

marci.szalai 2019.05.22. 15:39:28

@MAXVAL bircaman közíró: te is kevesebbet érsz amikor náthás vagy? Vagy milyen betegségre gondolsz?

marci.szalai 2019.05.22. 15:50:50

@szepipiktor: a diákok véletlenül maradtak a posztban, kihúztam

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.22. 16:38:35

@marci.szalai:

Így igaz. Képes pl. ugyanúgy dolgozni egy egészséges és egy náthás. lázas ember?
süti beállítások módosítása