Ahová a királynő is nyaralni járt

2019/02/19. - írta: marci.szalai

11 hely, amit látnod kell Anglia délkeleti részében

Aki ismer az tudja, hogy megmagyarázhatatlan vonzódásom van minden olyan dolog iránt, ami az Egyesült Királysággal kapcsolatos. A brit kultúrát, zenét és embereket mindig is irigykedve néztem; az egész világ rájuk figyel, a sci-fikben Budapest helyett mindig Londont pusztítja el valami természetfeletti erő, és ami a legfontosabb: hihetetlen büszkék a múltjukra és a jelenükre. Több angol kisvárost látogattam már meg, de az a pozitív hangulat, amely árad ezekből a helyekből, egyszerűen utánozhatatlan és semmihez sem fogható. Mindenhol kint leng a Union Jack (az Egyesült Királyság zászlajának hivatalos neve) és II. Erzsébetet valamint a királyi családot olyan szeretet övezi szerte az országban, ami elképesztő. Mármint, ezt itthoni viszonyokra levetítve nem igazán tudom elképzelni Magyarország vezetőivel. A királynő marad és nem mozdul a trónról, és ez az egyik legjobb dolog Angliában: a hagyományok tisztelete. A szokások és a babonák, valamint a legendák, amelyeket lépten-nyomon felfedezhetünk Nagy Britanniában. Én most összeszedtem 11 olyan helyszínt, ami lenyűgöző és kihagyhatatlan egy angliai út során.

1. Hastings

hastings.jpg

Egy 90 ezres kisváros a La Manche partján, ahol egy kiadós séta alatt meglátogathatjátok Anglia első földhalom várát, a középkori Hastingsi várat; a mólót, amelyről elképesztő kilátás nyílik a településre; több múzeumot, köztük a halászati- vagy a hajóroncs múzeumot, de ha lazulgatni szeretnétek, azt is megtehetitek a nagyon jól kiépített tengerparton vagy a Hastings Nemzeti Parkban, amely egy természetvédelmi terület, de alternatíva lehet még a felvonó is, ahonnan ugyancsak szép kilátás tárul majd a lábatok elé az East Hill-ről, ezt viszont gyalog is megközelíthetitek egy hosszabb lépcsőzéssel. Ha kicsit több kalandra vágytok, akkor a Blue Reef Aquarium vagy a parton fekvő minigolf pálya lesz a számotokra megfelelő program, de a bátrabbak a The True CRIME Museum-ban is elfoglalhatják magukat.

Nem itt fogtok Adrenalin-túltengést kapni, de ez a hely nem is erről szól. A gyönyörű természet és nyugalom mindenképpen megér egy (rövid) látogatást.

2. The Seven Sisters

ss.jpg

Ez az elképesztő, mészköves szerkezetű természeti képződmény Kelet-Sussex megyében található Seaford és Eastbourne városok között. A hatalmas, tengerszint felett akár 77 méterre is kiemelkedő hófehér sziklák még a borongósabb angol időjárás során is láthatóak maradnak tisztes távolságból. Mivel megint egy nemzeti parkról beszélünk, így szabadtéri programokban gondolkodjatok. A hegy lábánál a parkolóban található egy kis vendéglátó egység ahol térítésmentesen használható a mosdó, valamint harapnivalót is vásárolhattok. A hegy tetejéről lehet a legjobb képeket lőni, ahol a világítótorony lábánál egy kávét is elfogyaszthattok a csodálatos kilátás nézegetése közben. A 8 sziklákat, amelyet a 7 nővérről neveztek el – lol – érdemes körültekintően felkeresni; legutoljára 2017-ben okozott balesetet a tenger folyamatos, pusztító munkája, amikor egy hét alatt 3 omlás következett be, ezért csak saját felelősségetekre és nagyon óvatosan közelítsétek meg a hegy peremét. Ha lesétáltok, a parton egyedülálló őskövületeket is begyűjthettek; szép időben egy igazi családi program kerekedhet az ősi "kincsek" keresgéléséből miközben napozhattok vagy egyszerűen a tájban gyönyörködhettek.

További választható programok: kenuzás, kerékpározás vagy madármegfigyelés.

3. HMS Victory, Portsmouth

hms.jpg

Soha nem voltam az a személy, akit lázba hoztak volna a történelem órákon tárgyalt tengerei ütközetek. Mivel magyar emberként – tenger hiányában – nagyon nehéz belegondolni, hogyan zajlott egy-egy vízi ütközet, ezért nem gondoltam volna, hogy egy volt csatahajó ilyen izgalmas lehet. A HMS Victory-t 1759 nyarán kezdték el építeni és 1922-ben került a jelenlegi száraz dokkba, hogy látogatók ezrei csodálhassák meg az impozáns vízi járművet. A majdnem 70 méter hosszúságú hadihajó mára magáénak tudhatja a világ legidősebbjének járó elismerést a 240 éves tartó szolgálata után. Belül egy érdekes kiállítást hoztak össze az alkotók, betekintést nyerhetünk a fedélzeten zajló életbe és majdnem az összes helyiséget körbejárhatjuk. Figyelem! Vannak szobák, ahol a belmagasság csupán 1.5 méter, esetemben, 190 cm-nél ez azt jelentette, hogy a látogatás végére a derekam beállt, a fejemen pedig néhány dudor keletkezett.

Más helyszín és program, de szervesen ide kapcsolódik még a Királyi Haditengerészet Nemzeti Múzeuma. Interaktív, érdekes és színes tárlat bontakozik ki több emeleten a tengeri viaskodások kezdetétől, a világháborúkon át napjaink technikai fejlettségéig. Akit nem érdekelnek az ütközetek és azok hátterei, nekik remek szórakozást nyújthatnak a hajók orrát díszítő csúf, vagy éppen gyönyörű faragványok nézegetése.

4. Emirates Spinnaker Tower, Portsmouth

pm.jpg

Még mindig Portsmouth, ami Hampsire megye második legnagyobb városa és az egyetlen település az Egyesült Királyságban amely teljes egészében egy szigetre épült. A város büszkesége – ami a látképet is uralja – a külsőleg a dubaji Burj Al Arab-ra hajazó Spinnaker Tower, amit 2015 óta a dubaji központú Emirates légitársaság szponzorál. Hoppá. Napszaktól és ünnepnaptól függően változik a várakozók mennyisége, szóval tegyetek magatoknak egy szívességet és foglaljatok online belépőt, hogy elkerüljétek a sorbanállást. Egy felnőtt jegyért 4000 Ft körüli összeget kérnek (11,50£), aminek a kiváltása utána egy nagy, tágas liftben juttattok fel a csúcsra. Hoppá. Az üvegkilátóból elképesztő látvány tárul elénk, ami senkit sem izgat, ha egy hatalmas lyuk tátong a padlón. Az első emeleten található a glass floor, vagyis az üveg padló, amelyre kizárólag mezítláb, cipő nélkül léphetünk, ülhetünk vagy fekhetünk, a vércukorszintünktől függően. Személy szerint nem vagyok tériszonyos, de be kell hogy valljam, ott – 100 méterrel a kikötő felett – beszartam. Szörnyen féltem, és ezen a kisiskolás lányok kuncogása sem segített. Aki kicsit bátrabban csinálná, az válogathat még leereszkedés és szabadesés között is. Pihenésre vágyók a többi emeleten teázhatnak, nézelődhetnek, ajándékot vásárolhatnak és étkezhetnek, természetesen ezekért mélyebben a zsebbe kell nyúlni.

5. Chichester

ch.jpg

Nyugat-Sussex katedrális városa egy igazi gyöngyszem és mindenképp érdemes elveszni egy kicsit az utcái között. A római időkből származó település maga a nyugalom és a brit életérzés, néhány látványosságát egy könnyed séta alatt meglátogathatjátok. A település gazdag történelmi múltjának ékes bizonyítéka a több mint 900 éves katedrális. Egy múzeumban sem tudnátok ennyi stílusú műemlékkel találkozni; a normann és viktoriánus elemek mellett 20. századi alkotások várnak az év minden napján. Ingyenes idegenvezetés (vasárnap kivételével) 11:15-kor és 14:30-kor. Ezek mellett, ha szerencsétek van, kifoghattok kiállításokat, beszélgetéseket vagy esti koncerteket is a templom falai között. Ha elkap a hely hangulata és kicsit még időznétek, azt megtehetitek a székesegyház kávézójában és kertjében. A sok részlet és érdekesség mellett, itt található a modern festészet egyik kiemelkedő alakjának, Marc Chagallnak az egyik alkotása ólomüveg formában, amelyt 1978-ban Katalin kenti hercegné jelenlétében lepleztek le. A város tényleges központjában áll a régi piaci kereszteződés gazdagon díszített épülete, a Market Cross, ahonnan a négy égtájról elnevezett utcákon lehetőség adódik egy kis vásárlásra. Az északi utcán helyezkedik el a Piactér (The Butter Market), a városi nyüzsgéstől egy kicsit távolabb pedig több udvarház várja az érdeklődőket csodálatos kertjeikkel. Ha laza, bevásárlós napra vágytok néhány programmal, akkor Chichester lesz a Ti helyetek.

6. London

lndn.jpg

Annyi mindent lehetne az angol fővárosról mondani, de a hely magáért beszél. Közel 9 millió lakosával a második legnépesebb metropolisz Európában, és a legbefolyásosabb város az egész világon. Szabadidős elfoglaltságok tekintetében nem lehet összehasonlítani a lista eddigi helyeivel; itt tényleg nem fogtok unatkozni. Az alapvető látványosságokat – amelyeket minden turistának látnia kell – max. 2 nap alatt letudhatjátok. A Big Ben (amely igazából csak a harang neve; a torony II. Erzsébet gyémántjubileuma miatt Erzsébet-torony lett) 2021-ig felíjítás alatt áll; a Westminster-palota, vagyis a Houses of Parliament, a törvényhozás épülete és a Westminsteri apátság (amelynek építését III. Henrik rendelte el 1245-ben), valamint a London Eye – ami 2000 óta várja a látogatókat és 135 méteres magasságával lehetetlen nem észrevenni – nagyon közel helyezkednek el egymáshoz, érdemes itt kezdeni a városnézést. További látnivalók a teljesség igénye nélkül: Trafalgar tér, a Tower és a Tower-híd, a Városháza- és az "Uborka" épülete, a Szent Pál-székesegyház és előtte a Millenium-híd, a British Múzeum és a Nemzeti Galéria, a Piccadilly circus, Madame Tussaud panoptikuma, a Buckingham-palota és a legfőbb városi parkok, a Hyde Park, a Regents- valamint a Saint James's Park. Ennyi programhoz legalább 2-3 nap kell és egy városi bérlet. London egy tökéletesen kiépített tömegközlekedési hálózattal rendelkezik, amit kártyával legegyszerűbb igénybe venni. Számos típusa létezik ezeknek, igényeitek és kedvetek szerint választhattok több opció közül. Ne feledjétek: mindenképpen megéri előre tervezni, és nem minden utazásnál a kioszkokat keresgélni és a pénzzel vacakolni, valamint olcsóbb, és egyéb előnyöket is szerezhettek, például a látványosságoknál.

Ez a város van annyira összetett, színes és érdekes, hogy egy külön posztot írok majd róla.

7. Wight-sziget

wt.jpg

A Wight-sziget már a viktoriánus kor óta közkedvelt üdülőhely, szépsége egyedülálló és népszerűsége a kezdetek óta töretlen. Nem véletlenül építette ide Viktória királynő a nyári rezidenciáját, valamint végső otthonát (Osborne House). Tengeri- és ipari tradíciókkal, valamint egy elég híres zenei fesztivállal is rendelkezik. Ha már alapból a Brit-szigeten vagytok, a legegyszerűbben komp igénybevételével juthattok el kevesebb mint 2 óra utazással Wight-ra. Előfoglalással 7000 Ft körüli összegből meg van egy felnőtt oda és vissza utazása, és az árban benne foglaltatik személyenként 1 kerékpár is. Ezt csak azért mondom el, mert a szigeten egy nagyon jól kigondolt kerékpárút fut végig, jó időben egy zseniális nap kerekedhet, ahogy középkori várak alatt suhantok és közben ragyogóan zöldell minden. Ez a hely maga a nyugalom. Ha béreltek autót, 1-2 napot simán rászánhattok majd a helyre, mivel az apró faluk és városok nem eresztenek majd egy könnyen. A sziget szívében fekvő Carisbrooke kastély Newporttól nem messze helyezkedik el, régebben királyi börtön és nyári rezidenciaként is szolgált. Most a látogatókat elképesztő kilátással és több száz (ezer?) lépcsőjével várja. Családi programnak is tökéletes; gyerekeknek az udvarban kisállatsimogató, szüleiknek díjnyertes Edward kertek, ahol néhány pad és 1-2 hűsítő fa árnyékában lazulgathatnak.

need.jpg

Következő kitérő: The Needles. Az öböl másik nevét (Totland Bay) a nem messze fekvő faluról kapta. Szárazföldi útvonalról megközelítve "semmi különös" – mondaná egy átlagos turista, de nem az! Annyi mindent lehet itt enni és tenni, hogy nem hiszitek el: üvegfújás, cukorka gyártás, mozizás, a lehetőségek száma végtelen. Azonban az igazi buli a parton van. Miután átvergődtök az árusokon valamint vásári játékokon és a part felé veszitek az irányt, gyönyörű látvány és egy eldöntendő kérdés fogad majd benneteket. Gyalog vagy libegővel? Ez utóbbi tavasztól őszig, 10:00 és 16:00 óra között szállítja a kíváncsi utasokat, egy főnek a retúr jegy 6£. Bármelyik lejutási módot is veszitek igénybe, közben hihetetlen kilátásban lesz részetek. Az öböl, aminek vízéből 30 méterre emelkedik ki a 3 különálló mészkő képződmény, neve szerint: The Needles (a tűk), valamint a világítótorony, ami a 19. század óta működik. Nézhetitek tisztes távolságból is, de hajóval egész közel lehet kerülni a sziklákhoz, ami 6-11£-ba kerül, útvonaltól függően. Korábban 4 szikla állt, de egy 1764-es viharban leomlott a "Lót felesége" nevezetű. Ez az egyedülálló természeti látványosság Dél-Anglia egyik csodája, nehogy kihagyjátok!

8. Shanklin

shanklin.jpg

Wight-szigeten maradva, mesebeli települések között vezet az utunk Shanklin egyházközségig. A Sandown-öböl mellett fekvő kis település pontosan olyan, mintha egy mesekönyv illusztrációi között lapozgatnánk. A sétányon szállodák és éttermek váltják egymást; a település főbb attrakciói a homokos strand, az erdős szurdok (Shanklin Chine) és az előbb említett régi falu; vásárolni a Regent- és a High Street-en tudtok. Külön pontba azért tettem ezt a várost, mert engem teljesen lenyűgözött a szépsége és a hangulata. Szerelem volt első látásra, és nem feltétlenül az év 365 napján látogatható Karácsony Bolt, vagy az isteni Fish & Chips-et kínáló The Happy Haddock miatt.

9. Lancing College

lancing.jpg

Mi a közös bennük: Evelyn Waugh, Gregory Barker és Jan Morris? Nem más, mint hogy a Lancing College falai között tanultak és szerezték meg a kompetenciájukat. Lancing legfőbb attrakciója az iskolája és a kavicsos strandja. A település igen népszerű üdülőközpont volt a 19. század közepén, mára viszont csökkent a látogatók tömege; aki jön, azt is csupán az iskola kápolnája érdekli, ami hatalmas épület a maga 50 méteres magasságával és Anglia legnagyobb, majdnem 10 méter átmérőjű rózsaablakával. Nem csak méreteiben grandiózus az intézmény; az 1848-ban alapított suli tandíja egyetlen egy évre 8-12 millió forint (!), cserébe viszont költő, művész, politikus vagy éppen diplomata lesz a gyerekből. A kápolna az ünnepnapok kivételével minden nap nyitva áll a látogatók előtt 10 és 16 óra között, vasárnap 12-től 16 óráig. A hihetetlenül aprólékosan díszített épület nagy sikernek örvend a jegyesek körében; rengeteg esküvői fotózás zajlik a kápolnán kívül és belül. A filmbéli magániskolák arisztokratikus világa elevenedik meg a szemünk előtt. Ha érdekel benneteket is, gyertek el ide, nem fogtok csalódni.

10. Royal Pavilion, Brighton

rp.jpg

"Hogyan írhatnánk le az építészet eme darabját? A stílusa mór, tatár, gótikus valamint kínai keveréke, kőből és vasból megformázva. Ez a hóbort már 700 000 fontot emésztett fel, de életvitelszerű használatra mégsem alkalmas."

Mondotta Klemens von Metternich osztrák államfő Brighton extravagáns épületéről, de Viktória királynő sem rejtette véka alá a véleményét 1837-es, legelső látogatása után:

"A pavilon egy páratlanul fura, kínainak tűnő hely, úgy kívül, mint belül. A legtöbb szoba alacsony, és csupán egy morzsányit látni a tengerből a nappalim ablakából."

Egy szó, mint száz, nem igazán nyerte el az akkori kor emberének a tetszését, de az épület díszítettsége és méretei mellett más látnivaló labdába sem rúghat. IV. György brit király szerette Brighton-ban tölteni a szabadidejét, ezért határozta el, hogy épített magának egy nyaralót a tengerparton. A mai épület elődje egy farmházként funkcionált, majd 1803-ban Henry Holland építész segítségével alakítattak az épület megjelenésén, amely ekkorra a Marine Pavilion elnevezést kapta. Néhány évvel később, John Nash építész által nyerte el a palota a mai formáját; kupolákat és minareteket tervezett és egyedülálló megoldások segítségével alkotta meg a Royal Pavilion-t. Az elképesztő belső dizájn Frederick Crace és Robert Jones keze munkája, akiknek az ihletet a kínai és az indiai kultúra nyújtotta. A végeredmény egy egzotikus, meglepően színes és kirívó attrakció Brighton kellős közepén. 12-14£ egy jegy (online olcsóbb), ami nem kevés, de mindenképpen megéri az árát, mert ilyet máshol nem láthattok. Az audio-tárlatvezetés magyarul nem, csak a főbb nyelveken érhető el, köztük könnyített angolon is.

John Nash keze munkáját dícséri egyebek mellett a Buckingham-palota, Trafalgar tér és a Saint James's Park.

11. Brighton

br.jpg

Annyi mindent lehet itt csinálni, hogy lehet, nem is érdemes 2 napnál kevesebb időt rászánnotok Sussex-megye legnépesebb régiójára. A Londonból 60 percnyi vonatútra fekvő Brighton – az önkormányzati tájékozatók szerint – vibráló, színes és kreatív. Hál' istennek, az angolok nem hazudnak, a város pontosan ilyen. A fesztiválok sorra adják egymásnak a kilincset, csak legyen egy kicsit jobb idő.

A város egyik legújabb látványossága, a British Airways i360, nevéből adódóan nem egy utasszállító gép, hanem a London Eye alkotóinak munkája. A kilátó-szerűségben 25 percig gyönyörködhettek a kilátásban 162 méter magasan, ha pedig megszomjaznátok, akkor az Egyesült Királyság egyik legkülönlegesebb bárjában koktélozhattok/sörözhettek. A belépő durván 5500 Ft, amennyit simán megér ez az építészeti remekmű, akár borús időjárás esetén is. A Brighton Palace Pier egyesek szerint az egyik legszebb móló a világon. Itt található a világ egyetlen, teljes egészében vízre épített vidámparkja. Az "játszótér" hossza 525 méter, amelyet néhány óra alatt bebarangolhattok (gyerek nélkül). Ha online, jelentősen kevesebb összegért vásároljátok a jegyet 6000 forint körüli angol fontért, akkor a karszalaggal minden játék használható, viszont ha nincs kedvetek körhintázni, akkor jegy megváltása nélkül is szétnézhettek, nézelődhettek vagy vásárolhattok.

A West Pier valószínűleg nem csak Anglia, hanem a világ legszomorúbb történetű molója. Hihetetlen népszerűségét elveszítve, a 2000-es évek elején tűzvész pusztította el az építményt, amelynek fémváza a mai napig a vízben áll a parttól nem messze. Kerülgetjük már a forró kását egy ideje, úgyhogy beszéljünk a strandról! Brighton Beach nem a fürdeni vágyók kedvence, hanem az éttermezős, sétálgatós és nézelődős embereké. Kajáldák és bárok végtelen sora, színes parti kunyhók, gyönyörű, tengerre néző kilátással. Egy dologra kell nagyon figyelni: SIRÁLYOK. Nem vicc, nagyon sok anyagi kárt okoznak, úgyhogy csak óvatosan a tengerparti falatozással; egy szempillantás alatt letámadják az embert, ha éppen ételt tart magánál, és miért ne tenné, amikor isteni finom és nagyon friss Fish & Chips-et lehet kapni? A rengeteg program és lehetőség közül még kitűnik a Sea Life, vagyis a világ leghosszabb ideje működő akváriuma, vagy a Brighton Múzeum és Művészeti Galéria, amely a Pavilion udvarából közelíthető meg.

Itt jöttem rá, hogy nem tudom egy rövid pontba összeszedni Brighton nevezetességeit, szóval a londonihoz hasonlóan ehhez a városhoz is készül egy kicsit hosszabb és részletesebb írás.

Brighton → A világ leghipszterebb városa?

London → Száznapos tojás és ötórai tea

Délkelet-Anglia változatos és nagyon érdekes helyszín egy közepes méretű barangoláshoz. Repülővel, de még tömegközlekedéssel sem egy vészes távolság; megérkezünk az országba és szinte kezdhetjük is a túrát. Persze érezni a településeken a főváros közelségét, hogy frekventált helyeken nézelődünk, de mindenhol tradicionálisan brit légkör vesz majd titeket is körbe. Ebben a régióban elveszni könnyű, ezáltal egy lazulós, természeti kincsekben gazdag kirándulás vár majd rátok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://felhovelinteget.blog.hu/api/trackback/id/tr6614622992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása