Ahol buzuki és techno hangja szól

2019/07/20. - írta: marci.szalai

Zakynthos, Görögország - vélemény, tanácsok, látnivalók - 8p

2_2.png

A hely, amelyről mindenkinek egy öböl jut eszébe először: Zákintosz. A sziget neve olyan mint egy jó magyar étel, ahány ház, annyi szokás, vagyis mindenki máshogy írja. Én a hivatalos angol írásmódját fogom preferálni az írásomban, de a Zante olasz elnevezéssel is találkozhattok az utatok során.

Ha egy szóval kellene jellemeznem a szigetet, akkor az a nyugalom lenne. A helyiek vendégszeretőek és senki nem rohan sehová. Az árak meglepő, de a többi görög sziget árazása alatt vannak. Átlagosan 30%-kal kerülnek kevesebbe a dolgok itt mint KrétánZakynthos-t a többi görög területhez hasonlóan britek, olaszok és németek látogatják, de nem elhanyagolható a magyar jelenlét sem. Az országot évente több mint 12 millió turista látogatja, a szigetet inkább a fiatalok, azon belül is a britek. A partokon elég színes az éjszakai élet, persze vannak nyugisabb, családoknak való helyek is.

Az utazás ebben az esetben is repülővel a legegyszerűbb, Budapesttől (BUD) a Zakynthos-ig (ZTH) közlekedő gép kevesebb mint 2 óra alatt teszi meg a majdnem 1100 km-es távot. Az időeltolódás 1 óra. A reptérről nagy valószínűséggel transzfer segítségével vagy egyéb módon fogtok eljutni a szállásotokig, ugyanis a sziget többi része érdekesebb, ezért az irodák inkább oda foglalnak.

A mi szállásunk Alykes városában a Hotel Letsos volt. Egy családnak tökéletesen megfelel, az ételek finomak és a bár minden éjszaka sokáig várja a napon tűzpirosra égett turistákat. A szállástól a part 10 perc séta, ahol szintén bárok és éttermek találhatóak. Egyébként az egész szigetere jellemző, hogy nincsenek hatalmas távolságok, minden belátható időn belül megtalálható.

2_1.png

Imádom a gyros-t! Ezt szerettem volna leszögezni így a legelején. Elhatároztam, hogy meg fogom találni Alykes legjobb gyrosát, ha egy hetembe telik, akkor is. Nos, az égiek velem voltak, mert konkrétan az első napon megtaláltam a helyet, ahová legalább egyszer minden nap visszatértem. A Gyro Gyro-ban nem csak a gyros isteni, hanem minden más is! Ha arra jártok, nem ér kihagyni!

Alykes egyébként nem sok mindent nyújt: vannak nagyon jó éttermek és bárok, de inkább tekintsetek egy szuper kirándulás kiindulópontjaként a helyre. Rengeteg járműkölcsönző és utazásszervező várja az embereket hogy felfedezzék a szigetet. És a legjobb az egészben, hogy a fakultatív programok egyáltalán nem drágák! Egy fél napos hajós út a Navagio (Hajóroncs)-öbölbe fejenként 6500 Ft körül van, míg egy quad-ot 10.000 forint körüli összegért kölcsönözhettek egy egész napra. Utóbbinál a teli tank-szabály érvényesül, vagyis bérlés befejezése előtt tankolni kell. Az autókölcsönzés hasonlóan működik mint más helyeknél, viszont az üzemanyag nem olcsó és benzinkút sem akad minden sarkon, ezt tartsátok észben. Úgy autónál, mint quadnál a jogosítvány megléte kötelező, és ezt a jagellók ellenőrzik is, szóval nem éri meg kockáztatni. Legfeljebb lakott területeken kívűl, mert ott a kutyát sem érdekli. A hely lazaságát és kedvességét jól mutatja, hogy motorozás/quadozás közben minden szembejövő idegen dudálni és integetni fog. Az egyik legmaradandóbb élményem mindenképpen ez a program. Az egész napos, nem szervezett nézelődés, a gyönyörű tájakon való száguldozás, a helyiekkel történt beszélgetések miatt szerettem ezt a napot. Az érzés, hogy ahol kedved tartja, ott megállhatsz fürödni vagy enni egy isteni souvlakit, olyan szabadság-érzéssel tölt el, amit mindenkinek át kellene élnie ha nyaralni indul valahová.

Mi egy reggeltől estig tartó túrát szerveztünk, ami esküszöm, a világ legjobb dolga. A quad alig eszik benzint, ezért tankolni alig kellett a végén, plusz sok olyan helyre is eljutottunk, ahová kocsival mondjuk nem sikerült volna. A jármű csomagtartójában simán elfér egy fürdőfelszerelés némi étel és ital, valamint a kötelező bukósisak. Zakhyntos méretét jellemzi, hogy a 6 közigazgatási területből 4-et simán meglátogattunk a 40 km hosszú és a legnagyobb szélességén is csupán 20 km széles szigeten.

4.png

Ha nem szeretitek a szerpentines utakat vagy a hőségben való vezetést, akkor bizony marad a busz vagy a hajó. Előbbit nem, utóbbit viszont személyesen is kipróbáltuk. Az egyik legnépszerűbb hajósút a Navagio-öbölig visz. Sokszor napokkal később tudnak csak az utazási irodák helyet biztosítani, annyira nagy a hype az öbölben álló hajóroncs körül. Plusz, mindenkivel elhitetik, hogy mozdulni sem tudunk majd az itt élő álcserepesteknősöktől, pedig de! Egy példányt sem láttunk, de lehet nem is baj, mert így több időnk jutott felfedezni a területet. Előre szólok, hogy a víz amilyen gyönyörű, annyira hideg  és gyorsan mélyülő; hiába vonzza turisták ezreit minden évben, a legtöbben bizony próbálnak

  1. a hatalmas mészkősziklák árnyékában meghúzódni vagy
  2. menedéket- és tökéletes fotóshelyszínt próbálnak keresni a hajóroncsnál

Ami azt jelenti, hogy rohadt szemfülesnek kell lennetek, hogy legalább egy normálisan sikerült képet tudjatok készíteni. A legtöbben a vízi útvonalat választják, de van egy másik megoldás is. Mivel szinte végig főúton lehet haladni, ezért nagyjából fél óra alatt lehet az öbölig eljutni kocsival, de mivel a helyet 200 méteres sziklák határolják, ezért a nem hajóutat választók csupán a látványban gyönyörködhetnek. Ha nem a pancsolós fajtából valók vagytok, akkor még jobban is jártok, sokkal látványosabb felvételeket tudtok készíteni.

Szeretném felhívni a figyelmeteket a kettő legnagyobb veszélyre a területen: a mészkősziklák az esőzések következtében könnyen meglazulhatnak, ezért a ezek szélét kellő körültekintéssel közelítsétek meg. Erre példa, a tavalyi évben történt hatalmas sziklaomlás, amiben hét ember megsérült, két hajó pedig felborult. A másik: a hajóroncs belsejében nem biztonságos nézelődni, ennek oka az éles és rozsdás elemek valamint a hajótestben található azbeszt. Kérdezhetné az ember, hogy mégis hogyan kerül egy ilyen fontos turisztikai helyszínre egy ilyen szállítmánnyal teli roncs?

5.png

Csempész-öböl

Három néven szokták emlegetni a helyet: Navagio-, Csempész- és Hajóroncs-öböl. Ennek oka, hogy majdnem 40 éve sodródott a ma is látható helyére egy viharos éjszakán. A sztori röviden annyi, hogy a Görög Haditengerészet üldözőbe vett kettő csempész hajót, amelyek közül az egyiknek sikerült elmenekülnie, a másik viszont – elképesztően sikeres karriert befutva – zátonyra futott. A leleményes helyiek megvárták amíg a partra sodródik, ezután birtokukba vették a roncsot és annak értékes rakományát. A szóbeszéd szerint a lakosság a mai napig nem kényszerült cigaretta vásárlásra, de az italtartalékaik is megnövekedtek a baleset után.

Az öböl és annak környéke egyébként lenyűgöző. Természetellenesen kék vize, látványos barlangjai és a hely atmoszférája teljesen magával ragadja az embert. Semmiféleképpen ne hagyjátok ki!

Bulika

A szállásunk helyileg – Alykes – egyértelműen nem egy bulizós hely. Nagyon jó éttermek és kajáldák várják a látogatókat, ezáltal egy családi nyaralás helyszínéül tökéletesen megfelel. Nagyjából minden sarkon van egy játékterem-szerűség ahol nyugodtan lehetnek a gyerekek a szüleik nélkül (hála a közbiztonságnak), a többiek pedig a bárokban, pubokban tudnak üldögélni, nézelődni és koktélozni. Aki inkább passzív nyaralásra vágyik, itt mindent megtalál ami a nyugalomhoz kell, de az olyanok mint mi, el fognak menni nézelődni a szigeten. Mint már említettem töbször is, Zakynthos területe nagyon kicsi, vagyis akár minden nap felkerekedhettek. Ha a szállásotok miatt nem is maradtok éjszakára más városban, nap közben is megtapasztalhatjátok, hogy a sziget keleti oldala hemzseg a jobbnál jobb partiktól.

6 nagy buliközpontot lehet megkülönböztetni:

  1. Alykanas
  2. Tsilivi
  3. Zakynthos
  4. Argassi
  5. Kalamaki
  6. Laganas

A felsorolás végére került a legveszettebb hely. Laganas minden (kis)gyermekes család rémálma, a görög Szodoma és Gomora, ahová csakis lábujjas papucsban léphetnek az emberek egy-egy gyrossal a kezükben miközben aperol spritzet és vodkaszódát vedelnek. Az elszállásolt vendégek biztosan 70 százaléka brit és 21 év alatti fiatal. Itt több rendőr van az utcákon is, éjjel-nappal szól a zene és a bárok többsége 0-24-ben nyitva tart.

Először meglepődtem, amikor úszás közben a kezemre csavarodott egy használt óvszer, a partra kijutva viszont a saját szememmel nyugtáztam, hogy legalább védekeznek.6.png

A főváros

A szigettel megegyező nevű város sok érdekes programot tartogat. Több múzeum, templom és szabadidős elfoglaltság várja az ideutazókat, akár egy egész napot is eltölthettek a történelmi épületek között. Ha saját szervezésben indultok útnak – és miért ne tennétek ezt – akkor zseni kis településeken és városokon visz majd az utatok. Íme néhány helység, amin átjutva elértünk Alykes-ből Zakynthos-ba:

Kato Gerakari, Akrotiri, Agrilia, Bochali, Tragaki

Mindegyik település gyönyörű, de Bochali-t szeretném egyedül kiemelni. Ebben a fővároshoz tartozó kis faluban mintha megállt volna az idő. Nagyon kalandosan, egyirányú utcákban lehet feljutni a kilátóhoz ami mindenképpen megér egy misét. Már csak azért is, mert itt található egy görög ortodox templom tucatnyi kávézó és étterem szomszédságában. Erre még lehet sokan legyintenének a nehézkes feljutás miatt, de itt a látvány viszi el a showt. Zakynthos központjától 2 km-re fekszik Bochali, amely a város legmagasabb pontja és ahonnan zavartalan kilátás nyílik a Jón-tengerre, a kikötőre, de jó idő esetén akár Marathonisi-ig (Teknős-sziget) is elláthatunk. A festői környezetben, az olajfák árnyékában pihenjetek egy kicsit mielőtt tovább indulnátok. Az ingyenes parkolási lehetőség mellett tartsátok észben, hogy a tengerszint feletti magasságal a szolgáltatások ára is emelkedik a lentiekhez képest. Itt találtok egy térképet, ha a GPS nem találná az utat a szűk utcákban.

Összességében elmondható, hogy Zakynthos-t még nem 100%-ban tarolta le a turistaáradat, mint a többi szigetet Görögországban. Aki kevesebb magyar hangot szeretne hallani, annak jó választás lehet ide foglalni. Természetesen vannak népszerűbb települések a szigeten, de mindenképpen megéri tájékozódni az utazás előtt, mert ki lehet fogni csendes helyeket is. Az a jó a szigeten, hogy kevés "kötelező" látnivaló van, ezért bőven jut szabadidő mindenre, amit csak szeretnétek. Apró mérete miatt nagyon barátságos az atmoszféra, valamint a kis távolságok miatt teljesen új helyeket ismerhettek meg rövid időn belül. Az árak még nem szálltak el teljesen, de ez változhat attól is, mennyire frekventált helyen található egy étterem vagy egy bár.

A velenceiek a Kelet virágaként hivatkoztak a szigetre, ami teljes mértékben érthető is. Élettel teli zöld növényzet, virágba borult falvak és városok, színes kulturális programok és gyönyörű partszakaszok, amelyek akár októberig is látogathatóak. Személy szerint újra ellátogatnék Zakynthos-ra a sok pozitív élmény miatt. Mindenkinek ajánlom.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://felhovelinteget.blog.hu/api/trackback/id/tr1814911006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Control. 2019.07.22. 23:51:48

Gyönyörű, hangulatos, tökéletes. Ja és megúnhatatlan.
süti beállítások módosítása