Kell még sok hét együttlét

2019/08/21. - írta: marci.szalai

sziget1.jpg

Egy héttel a Sziget Fesztivál vége után írok. Nem azért, mert ennyi időbe telt kijózanodnom – noha sikerült szemmel látható mennyiségű alkoholt elfogyasztanom – hanem azért, mert mostanra ülepedtek bennem le a dolgok és most kezdek rájönni, mitől is működik ennyire jól ez a rendezvény már 27 éve. Csináltam egy listát Európa egyik kedvenc fesztiváljáról, és pontokba szedtem, hogy mi miatt érdemes kilátogatni augusztusban a Hajógyárira.

1. Emberek

Furcsának tűnhet, hogy egy zenei fesztiválon nem a zenét helyezem az első helyre, de nem. Ami a Szigetet eladja, az az emberek. Sokan mondták már, hogy amikor átsétálnak az ütött-kopott K-hídon, mintha egy másik világba csöppennének. Nem csak a látvány miatt mondják ezt, hanem az atmoszféra miatt is. Ha jártatok már olyan helyen, ahol mindenki nyitott a másikra, kedves és elfogadó, akkor tudjátok miről beszélek. A Szabadság szigete nem Magyarország része. Egy olyan térben helyezkedik el, ami fényévekkel a magyar társadalom előtt jár: legyen az az első vagy az utolsó nap, kora este vagy hajnal, legyél atom részeg vagy csak egyszerűen paraszt, itt mindenki szeretettel fog rád tekinteni. Az évek óta hangoztatott Love Revolution szlogen nem csak egy egyszerű reklámfogás, a Sziget alapértékévé vált. A szervezők kellő érzékenységgel rájöttek, hogy a Földünk szeretetétől csak az emberek egymás iránti szeretete fontosabb, és ezt büszkén hirdetik is. Nemi-, faji-, vallási- vagy szexuális megkülönböztetés nélkül itt mindenki jól érezheti magát, és nem kell egyik kisebbség tagjának sem lenni, elég csupán a több tízezernyi boldog és önfeledt emberrel együtt bulizni.

Még egy hatalmas piros pontot muszáj kiosztanom a szervezőknek a személyzet miatt. Még a fesztivál utolsó napján sem láttam egyik vendéglátóhelyen sem fáradt vagy unott arcokat, mindenki szuperkedves és aranyos volt.

sziget4.jpg

2. Zene

Habár a Sziget-alapító, Gerendai Károly szerint kezdik elérni a szervezők a rendezvény kapacitásának a határait mind látogatószámban, mind anyagiakban, minket ez ne zavarjon. Évről-évre olyan neveket hoznak el hazánkba, hogy tátva marad a szánk. Idén konkrétan kivétel nélkül szinte az összes headliner A-listás, napjainkban is felkapott híresség, akikért szerte a világban küzdenek a szervezők, hogy megkaparintsák maguknak. Az amerikai befektetőnek hála el lettünk kényeztetve a zenei felhozatallal. Minden stílus képviselteti magát egy-egy színpadon. A nagyszínpad mellett természetesen vannak egyéb koncerthelyszínek, amelyek nagyobb népszerűségnek örvendenek; ilyen például a (Samsung) Colosseum, amely teljes egészében raklapokból épül fel és kora reggelig tűri a technot, vagy az elképesztően látványos Magic Mirror, ahol főpolgármester nincs, de légkondi és hajnalig tartó buli van.

Érdekesség, hogy a fesztivál eddigi legdrágább produkciója a legjobbra értékelt is egyben, ez pedig a Foo Fighters maratoni, 2 és fél órás szuperkoncertje.

Egy biztos: sokszor van az, hogy a headlinereken kívűl senkit sem ismersz az adott napon, mégis rengeteg új kedvenced lesz. Ennek oka, hogy a fesztivál csak a legjobb neveket hívja el Magyarországra, ezáltal biztos lehetsz benne, hogy nem fogsz unatkozni 11 után sem, amikor zár a nagyszínpad.

sziget5.jpg

3. Étel-ital

Emlékeztek még, amikor egy fesztiválról még büdős emberek, balhés punkok, olcsó sör és hulladék kaja ugrott be mindenkinek? Nem volt olyan régen, szóval biztosan igen. Nagyobb változás azonban nem is következhetett volna be az évek során a hazai koncert- és fesztivál világban. Az összes magára valamit adó büfé, food truck vagy étterem kint van a Szigeten. Mivel nagy a verseny és rengeteg az ember, ezért senki sem engedheti meg magának, hogy szar minőségű ételt adjon ki a kezéből. Elképesztően jó kaják vannak, és igaz, hogy drágábbak az ételek (a magas bérleti költségek miatt), de egy Hungaroringes étkezést még mindig leköröz – mind minőségben, mind árban, csakis pozitív értelemben. Sok vállalkozás a Sziget idejére időzít egy-egy reklámkampányt vagy új terméket, mivel itt hatalmas közönségen tudják tesztelni az új terméküket. A külföldiek minden évben bedobják az “olcsó sör” elszólást, amit habzó szájjal kommentál néhány millió magyar az interneten és éreznek gyűlöletet minden fesztiválozó iránt. Egyébként egy balatoni büfé hasonló vagy magasabb árakon dolgozik, szóval nem kell éhezni és szomjazni az Óbudai-szigeten.

sziget8.jpg

4. Kultúra

Vannak dolgok, amikben a Fesztiválköztársaság erősebb, mint ellenfelei. Ez pedig nem más, mint az a tömérdek mennyiségű kulturális program, amit a Sziget ideje alatt megrendeznek. Van vándorvurstli, cirkusz, világzenei színpad, táncelőadások, kiállítások, műalkotások és rengeteg egyéb művészeti projekt. Ha sötétedéstől napfelkeltéig csak bulizni támad kedved, napközben pedig visszaállítani néhány millió agysejtedet, megteheted. Mozi, TED-előadások és barkácsműhelyek is megtalálhatóak a civil szervezetek sátrai mellett. Itt egyébként simán el lehet tölteni hosszabb időt is, annyira kedvesek a kiállítók. Lehet náluk orvosi vizsgálatokat végezni és különböző szűréseken részt venni, de még a magyar nyelvvel is barátkozhatnak a külföldiek.

A Sziget nagyon ügyesen reagált a fesztiválozók változó elvárásaira, miszerint a látványnak is világszínvonalúnak kell lennie a fellépők mellett. Így lett megszokott, hogy cirkuszi fellépők mutatványoznak az emberek között, hogy embernagyságú rovarok közlekednek az utakon vagy hogy élő szobrok pihennek meg a fák alatt. Mocskos rockerek, mi? Inkább világot járt értelmiségiek és diplomások. Ők alkotják az új fesztiválközönséget.

sziget2.jpg

5. Környezetvédelem

A Sziget már évek óta zöld. Igaz, ez már nem számít akkora dolognak, mint régen. Az egyik legszembetűnőbb akció a repohár rendszer. A fesztivál/nap elején megveszed a poharad 450 forintért, ezt akár egy hétig is gondozhatod. Ez szinte lehetetlen, mivel ha leteszed valahová, poros lesz, viszont kérésre bármikor elmossák neked. Esetleg ha zavarna bulizás közben vagy nincs nálad táska, akkor kérhetsz érte egy zsetont, amiért cserébe kapsz egy új és tiszta poharat. Szerintem ez egy zseniális kezdeményezés, pláne úgy, hogy úgy tűnt, ez senkinek sem esett nehezére és szemmel láthatóan is sokkal kevesebb szemét volt a Sziget területén.

Emlékszem, régebben a sörön kívűl minden italba tettek szívószálat, ha kérted, ha nem. De ez a sötét múlt, most már csakis papírból készültet adnak, azt is csak akkor, ha kéred. A vendéglátóhelységek papírtálcákon és -tányérokon szolgálják fel az ételeket és az idei évtől már komposztálókat is kihelyeztek a kukák mellé. A fa evőeszközöket már meg sem említem, az annyira basic 2019-ben mint Billie Eilish-t hallgatni.

További jó ötlet, hogy a kempingek zuhanyzóiban zene szól és ezek jelzik az elhasznált vízmennyiséget. Egy számnál nagyon jó vagy, kettőnél átlagos, háromnál viszont állj le, mert a tíz perces tus már kb. egy kád vizet jelent, ami egyáltalán nem környezetbarát. Másik újdonság, hogy PET palackokért és ALU dobozokért ajándékokat kaptak a szitizenek ha ezek mennyisége elért egy adott mennyiséget. A cigicsikkeket pedig mobil-hamutartókban gyűjthették a bulizók.

sziget3.jpg

6. Jó a részesének lenni

Ezt a pontot egészen tágan lehet értelmezni. A Sziget úgy jó, ahogy van. Az egyik legjobb dolog, ami valaha a magyarokkal történhetett a Honfoglalás óta. Habár évről-évre egyre többen panaszkodnak a jegyárak miatt (köztük az egyik alapító is), de ez a kérdés nem ennyire egyszerű. A fesztivált kb. 10 milliárd forintból rendezik meg évente, amibe a terület bérlése és a tereprendezés is beletartozik. Egy-egy fellépő díját le sem merem írni, olyan magas (több száz millió forint). Összehasonlításképpen egy átlagos arénashow a maga két-két és fél órás időtartamával minimum 20 ezer forintba kerül, ami majdnem azonos az elővételes napijegy árával, de azzal az apró különbséggel, hogy itt egy teljes napot tölthetsz el, nem is akármilyen körülmények között úgy, hogy akár több A-listás világsztár koncertjét is meglátogathatod egy éjszaka alatt. Szóval, minden viszonyítás kérdése.

Nem igazán hirdetik sehol, de ha vonattal érkeztek a fesztiválra, akkor féláron vonatozhattok. Ehhez elég kérnetek egy Sziget jegyet a pénztárban és a visszaút során bemutatni a karszalagotokat vagy a jegyeket lepecsételni a MÁV-ponton a rendezvény helyszínén.

Idén kicsit kevesebb látogatója volt a fesztiválnak mint tavaly, ennek oka az utolsó két napra érkező hidegfront híre, ami egyébként igazán utolsó nap hajnalában csapott le nagyobb csapadék formájában a bulizó közönségre. Hiába áztunk szarrá, minden egyes Szigeten töltött perc megérte. Attól a pillanattól kezdve, hogy az útlevelet a kezedbe fogod és a köztársaság állampolgárjává válsz addig, ameddig a zombihorda tagjaként ki nem sétálsz a szürke hétköznapokba. Több statisztika is azt mutatja, hogy kezdenek visszatérni a magyarok a fesztiválra és ez nagyon jó, ugyanis a kezdetektől fogva ez volt a terv: elhozni Magyarországra a legnagyobb zenekarokat és a legjobb előadókat, hogy egy kicsit a középpontban érezhessük magunkat. Mert ha szórakozásról van szó, akkor a magyar embernek nincs párja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://felhovelinteget.blog.hu/api/trackback/id/tr6215012382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása