A világ leghipszterebb városa?

2019/03/05. - írta: marci.szalai

Brighton, Anglia - vélemény, tanácsok, látnivalók

brighton4_copy.jpg

Fiatalos, élettel teli és változatos; nem véletlenül a britek legfőbb üdülőközpontja. A Londontól 1 órányira fekvő Brightonban egész évben programok, 4 évszakra elegendő turisztikai attrakció és hihetetlenül kedves helyiek várnak. Tavasztól őszig annyi rendezvény és program várja az idelátogatókat, hogy valószínűleg egy-kettőnek ti is a részesei lesztek majd. Az egyik kiemelkedő rendezvény a Pride Festival, amely nem csak Nagy-Britanniában, de nemzetközileg is az egyik legfontosabb (szivárványos) rendezvénysorozat, ahová évről évre világhírű előadókat hívnak a szervezők. Azonban nem árt sietni ha érdeklődtök a buli iránt, ugyanis rohamos tempóban fogynak a jegyek! És itt érdemes megemlíteni, hogy Brightonban tényleg barátságosak az emberek; szeretik a turistákat és az ezzel járó pörgést, valamint hihetetlen büszkék arra, hogy a városukban találtak "menedéket" az LMBTQ-közösség tagjai.

Mint a legtöbb buli vagy koncert után, itt is a vízparton éledeznek az emberek. Kövessétek a megérzéseikre támaszkodó másnapos tömeget, és kezdjétek nézelődéseteket a strandon. Ez a hely mindenféle tekintetben a város központja és kiindulási pontja, ahol a sok programlehetőség és látványosság miatt semmiféleképpen sem fogjátok megbánni, hogy ide jöttetek turistáskodni. A város tele van élettel, amelynek egyik oka, hogy az 1997-es évben Brighton és Hove városát egy fennhatóság alá vonták, így létrehozva az egységes települést, amely majd' 290.000 főt tudhat a lakosának. A hely nagyon hosszú partszakasszal rendelkezik, így nem csoda, hogy a rövid tengerparti séta több órás is lehet.

Keletről nyugati irányba haladva a sétányon az első megálló a Brighton Marina. A jachtkikötőt őfelsége, a királynő nyitott meg több mint 40 évvel ezelőtt, azóta is egyike az öt legnagyobbnak az Egyesült Királyságban. A kikötő egy igazi kereskedelmi-paradicsom, ahol már önmagában el lehet tölteni egy fél napot. Húztak fel ide mozit, mini golfpályát, több szupermarketet, Hollywood tematikájú bowling-pályát, éttermeket, autókölcsönzőket és több gyorséttermet (amelyek közül érdemes a Five Guys-t és a T G I Fridays-t választani).

brighton7_copy.jpg

Ha tovább haladnátok, felszállhattok a világ legrégebbi elektromos vasútjára, amely 1883-as indulásával majdnem egyidős a Coca-Cola-val, és amelyet 4£ körüli összegért cserébe vehettek igénybe, hogy a part mentén végig suhanva eljuthassatok a Palace Pier szomszédságában álló végállomásig. De ne rohanjunk annyira előre!

Ha a naturista strandolás hívei vagytok akkor itt a parton nudizhattok/nézelődhettek egy kicsit. Néhány – ruhában megtett – lépéssel arrébb játszótér, újabb mini golfpálya, kávézók és szórakozóhelyek, galériák valamint sportcentrumok találhatóak. Itt fekszik a már korábban említett központi strand, amely előtt helyezkedik el a világ legrégebbi akváriuma a maga viktoriánus stílusával és az online féláron megvásárolható jegyeivel (10,5£). Közvetlen közelében a Brighton Palace Pier, amely egyesek szerint a világ legszebb mólója. Ez az egyetlen olyan vidámpark, amelynek az egész területe a víz felett helyezkedik el, és amely a 119 évével nemzedékek millió által ismert és látogatott programhelyszín a mai napig. Az építmény hossza 525 méter, szóval ne egy Disney World nagyságú, csak napok alatt körbejárható parkra gondoljatok, hanem egy kisebb, gyönyörű játékokkal felszerelt "játszótérre", amelyet néhány óra alatt körbejárhattok (kettesben, gyerek nélkül). A mólón aranyos bódékból lehet rágcsálnivalót és üdítőt vásárolni; minden nagyon hangulatos és 19. századbeli. Az online lefoglalt jegy lényegesen kevesebbe kerül mintha helyben vennétek, viszont ha csak szétnéznétek vagy vásárolnátok egy-két harapnivalót, esetleg a pazar kilátást csodálnátok, akkor ebben az eseteben felesleges a jegyváltás.

brighton3_copy.jpg

Itt történt meg velem életem legszürreálisabb élménye, amikor is részese lettem egy sirálytámadásnak. A sztori annyi, hogy ettem egy szendvicset és már egy (!) harapásnyi maradt belőle, amikor az egyik lecsapott rám és egy (közelről) jól látható karmolást hagyott maga után a nyakszirtemen miközben diadalittasan habzsolta a kajámat. Az amúgy sem elhanyagolható madárfóbiám azóta új erőre kapott a dög miatt. Legyetek résen, már csak azért is, mert nem apró, törékeny madárkákról van szó, ráadásul nem egyedül "vadásznak" és ennek szemtanúja is voltam.

Brighton – csak úgy mint egész Nagy Britannia – legangolosabb fogása a fish and chips. Ez, az egyébként szefárd zsidó étel, az alapja mindennek, és mivel csak nagyon kevesen tudják elrontani, így biztosan nem lőttök vele mellé. A parton se szeri, se száma a rántott tőkehalat sült krumplival és zöldborsó pürével kínáló étkezdéknek amelyeknek a tengerre néző kilátása sem elhanyagolható. Rá is csodálkoztunk, amikor észrevettük, hogy csak nagyon kevesen fogyasztják ebédjüket a szabad ég alatt. Nem sokkal később, amikor készhez kaptuk az ételt és helyet foglaltunk, megrökönyödve vettük tudomásul, hogy hülyék vagyunk, ugyanis egy háborúba sétáltunk be kettő műanyag tálcával a kezünkben. A sirályok mozgó céltáblának tekintik a tányéron felhalmozott, nem annyira kevés összegért megvásárolt halat. Támadásukat egy lány balszerencsés manővere által sikerült végignéznünk, aki – miután az összes kajáját felzabálták néhány másodpercen belül – sírva nyugtázta az eseményeket. Tanulság: parton nézelődést csak nasi nélkül.

Tovább haladva utatokba kerül az az építmény, amelyt már messzebbről is láthattok, neve: British Airways i360. Az előző pontomban (viccesen) már megemlítettem, hogy ez nem egy géptípusnak az elnevezése, hanem annak a látványosságnak, amelyet a London Eye-hoz hasonlóan David és Julia Barfield tervezett. Ezen meg sem lepődünk, ugyanis a külalak és a megvalósítás is nagyon hasonló, tehát ha a londoni kereket kipróbáltátok, akkor ezt is kötelező! Már csak azért, mert majdnem 30 méterrel magasabb és azért is, mert az újabb mindig jobb. Egy menet 25 percig tart, ezalatt akár be is rúghattok a magasban található bárban. A kilátás fantasztikus, napos időben akár a Wight-sziget vagy a Seven Sisters is láthatóvá válik. A 2016 óta üzemelő attrakció minden évben 800.000 látogatót fogad, ne ti legyetek a kivételek!

Brighton – hanem az egész délkeleti part – egyik legtöbbet fotózott látványossága a West Pier. A hányattatott sorsú építményt 1866-ban adták át és az akkori társasági élet központjaként funkcionált. Népszerűsége a második világháború után kezdett csökkenni, akkor teaház és vurstli vette át a helyét a korábbi koncertteremnek és színháznak. A '70-es évek közepén a vezetőség végleg lehúzta a rolót, majd az új évezred sem kímélte a mólót: 2002-ben a meggyengült szerkezeti elemek a vízbe omlottak, később, 2003-ban pedig 2 tűzvész is sújtotta az építmény megmaradt részeit. Tervek készültek, hogyan hozzák rendbe az egykor szebb napokat is megélt kulturális helyszínt, de a romok elhelyezkedése és a műemlékvédelem miatt inkább (egyébként nagyon okosan) teret engedtek az előbb említett BA i360-nek, mostanában pedig kiállításokkal valamint beszélgetésekkel emlékeznek meg a West Pier múltjáról és jelenéről. A torony építésekor, 2014-ben a moló hagyatékát kezelő szervezet abban reménykedett, hogyha az új látványosság népszerű lesz, akkor valamikor elkezdődhet az építmény rekonstrukciója. Végül is, a remény hal meg utoljára ¯\_(ツ)_/¯.

Sétánkat folytatva szemünk elé tárul a Bandstand (zenepavilon) műemlék épülete, nem messze tőle pedig a Béke Angyala, amely már több mint száz éve hirdeti az igét. Nem úgy, mint a legfőbb itteni látnivaló, amely már lassan 200 éve áll a mai formájában Brighton szívében. A Royal Pavilion – a Google szerint "ikonikus régens korabeli palota és múzeum" – az az építmény, melyet semmivel sem lehet összetéveszteni Európában; történt ugyanis, hogy IV. György király élt-halt az ázsiai kultúráért, ezért berendelt egy olyan királyi rezidenciát, amelyen kínai és indiai építészeti elemek találhatóak. Ezt az építész, John Nash annyira komolyan vette, hogy elkészülte után a látogatók az akkori kor megszokott megoldásait teljes mértékben nélkülöző palotába csöppentek. A valóban formabontó épület a viktoriánus kor emberének groteszk volt; még Viktória királynőnek sem tetszett, és ezt meg sem próbálta palástolni:

"A pavilon egy páratlanul fura, kínainak tűnő hely, úgy kívül, mint belül. A legtöbb szoba alacsony, és a tengerből csupán egy morzsányit látni a nappalim ablakából."

Azért 1876-ban mégiscsak India császárnője lett. Na mindegy.

Kevés olyan épület van, amely annyira tükrözi megrendelője ízlését, mint a Pavilion. Az év minden napján fogadja a látogatókat a palota (néhány ünnepnap kivételével), amely egyébként egyidős a magyar Himnusszal. A jegy ára kedvezmény nélkül kb. 14£, amit teljes mértékben megér ez a látványosság (audio guide elérhető). A rezidencia körüli kertekben is zajlik ám az élet; ha végeztetek bent, üljetek le a fűben és élvezzétek az angol high life-ot.

Ez a város túl szép, hogy igaz legyen! Látogatásom óta csakis kellemes emlékeim vannak vele kapcsolatban, alig várom hogy egyszer visszatérjek. Hogy a poszt címére válaszoljak: igen. Egy tudományos kutatás alapján azt a várost nevezhetjük a hipszterek Kánaánjának, amely a legtöbb kávézót, tetoválószalont, vegetáriánus éttermet, régiség- és lemezboltot felvonultatja, ez pedig nem más mint Brighton.

Minimum 2-3 napot adjatok a helynek, ígérem, nem fogtok csalódni.

Kapcsolódó poszt → Ahová a királynő is nyaralni járt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://felhovelinteget.blog.hu/api/trackback/id/tr5514634402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása