Mozizás a Tevere partján, hűsölés a Pantheonban

2019/03/12. - írta: marci.szalai

Róma, Olaszország - vélemény, tanácsok, látnivalók

Róma nevének kiejtése automatikusan nosztalgikus képeket generál az emberek fejében. Ehhez biztosan hozzájárul az a tömérdek mennyiségű filmalkotás, amely az örök város utcáin játszódik. A keresztapa III., Római vakáció, Angyalok és démonok valamint Az édes élet, mind-mind segítettek, hogy az olasz főváros kultikus rangra emelkedhessen. Mivel minden út Rómába vezet, ezért sok a turista; 2017-ben több mint 7 millió (!) látogató érkezett a városba, melynek legnagyobb része német származású. Méretei és látványosságainak mennyisége alapján azt mondanátok, hogy biztos nem fér bele egy hosszú hétvégébe a város, pedig de. Autóval a táv 1300 km, időben legalább egy fél nap; repülővel kevesebb mint 2 óra alatt juthattok el a fővárosból a fővárosba, a repjegyek január, február és november hónapokban a legolcsóbbak.

A szállásunk a város határában fekvő kemping volt. Bátran merem ajánlani.

colosseum.jpg

Az olaszok – és itt most nem a valóvilágos digókra gondolok – remek érzékkel vannak ellátva stílus és öltözködés terén, vagy ahogy olaszmamma mondaná:

"Nincs mit tenni, az olaszoknak olyan veleszületett stílusérzéke van, amitől még a legegyszerűbb vidéki háziasszony is dívának tűnik. Nagyon jól öltözködnek, csinosak, kihúzott háttal járnak, még a sarki közértbe sem ugranak le melegítőben vagy zilált hajjal."

Ha kifejezetten a divat miatt utaztok az országba, akkor talán érdemesebb Milánóba "zarándokolni" Róma helyett, de  itt sem fog csalódás érni titeket. A számos bevásárló utca közül az egyik legismertebb a Via del Corso, amely gyakorlatilag kettévágja a város. A 1,5 kilométer hosszan elnyúló utca 10 méter széles és az összes világmárka képviselteti magát rajta egy-egy üzletével. A "korzó" vége a Piazza del Popolo, míg kezdete a Piazza Venezia, Róma egyik központi területe, ahol számos, különböző stílusban felhúzott palota, múzeum és templom áll, valamint a híres/hírhedt Haza oltára (Altare della Patria), amelyet II. Viktor Emánuelről, az egységes Olaszország királyáról neveztek el. A legfontosabb olasz nemzeti ünnepek központi épülete ez, amely nem teljesen nyerte el a rómaiak szívét. A lakosság nagy része úgy gondolta, hogy túl grandiózus és kirívó a történelmi belváros épületeihez képest. Többen egy elnagyolt, hófehér esküvői tortához hasonlították, de akadt olyan is, aki egy műfogsorhoz. Ízlések és pofonok. Az építmény "hemzseg" a szobroktól és a műalkotásoktól, de kiemelkedik közülük a király lovas bronzszobra, amely olyan hatalmas, hogy építésekor több vacsorát is tartottak a munkások a belsejében. A legújabb látványosságot 2007-ben adták át az épület-együttesen: ez a felár ellenében kipróbálható üveglift, amelyből lenyűgöző kilátás nyílik a városra. Megjegyzendő, hogy az emlékmű egy sírhely is (egy ismeretlen katonáé), tehát ne üljetek le a lépcsőre, különben egy felszólítás vagy egy füttyszó kíséretében fognak felállítani az őrök.

Az épület közvetlen szomszédságában fekszik a Piazza del Campidoglio, amely III. Pál pápa által felkért Michelangelo keze munkáját dicséri, amely Róma hét dombja egyikének a tetején fekszik. A tér közepén áll Marcus Aurelius szobra, ezt környékezi a városháza és még néhány palota. A térhez vezető lépcsők insta-kompatibilisek, turista nem sok mozog errefelé.

Piazza del Popolo az emberiség történelmének az egyik leginkább kigondolt és kivitelezett építészeti terméke. A tér közepén álló, több mint 3300 éves obeliszket – amit egyébként Augustus császár először a Circus Maximuson állított fel –  V. Sixtus helyeztette ide, kialakítva ezzel a látványosságot, amely a barokk kor Rómájába érkezőket bámulatba ejtette.

A Via del Corso üzletek: Zara · Calvin Klein · Hausmann · Disney · Massimo Dutti · Pinko · Ralph Lauren · H&M · Tiffany · Burberry · Nike · Vans

haza_2.jpg

Gyalog, a Piazza del Popolo-tól kb. 10 percre található az A Via dei CondottiItt még exkluzívabb üzletek helyezkednek el számos látványosság közelében. Kezdjük is az egyik legkülönlegesebb ókori épülettel, amely mindössze 10 perce fekszik ettől az utcától. A Pantheont i.e. 27-ben emelték minden isten együttes tiszteletére, érdekesség, hogy a dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája, amely alatt elférne egy több mint 43 méter átmérőjű gömb. Ja, és a legfontosabbat nem mondtam: lyukas. A majdnem 8 méter széles nyíláson konkrétan a madarak és egyéb élőlények simán ki-be járkálhatnak, pont úgy mint egy legenda szerint az ördögök a középkorban, amikor még pogány templom volt és nem szentelték fel. Michelangelo-t – aki pont a Szent Péter-bazilika kupoláját tervezte – annyira lenyűgözte az építmény, hogy szándékosan nem tervezte nagyobbra azt. Megközelítése busszal a 62-es, 64-es, vagy 492-essel a Largo Argentina megállóig, utána 5 perc gyaloglás. Legközelebbi metrómegálló: Barberini (A vonal).

Innen 5 percnyi sétára található az egyik kedvencem, a Piazza Navona. A tér, amely éjjel és nappal is egyformán gyönyörű, mindig is a társadalmi élet központi helye volt. Az ókorban stadion állt a helyén, amely 15.000 fős befogadóképességével majdnem akkora, mint a tavaly átadott miskolci DVTK-stadion.

A templomokkal és palotákkal határolt tér központi elemei a szőkőkutak, amelyből három is van, és amelyek Borromini és Bernini munkái. A középső, legnagyobb kút a világ négy folyóját hivatott ábrázolni (Gangesz, Nílus, Duna és Rio de la Plata) és különös kapcsolata van a vele szemben álló Sant'Agnese in Agone templommal. A sztori röviden annyi, hogy azidőtájt zajlottak a keresztényüldözések és ennek kapcsán találták meg a 13 éves Ágnest. Az előkelő római családból származó lány büntetése az volt, hogy ruhátlanul álljon ki a tomboló tömeg elé a (nem DVTK) stadionban. A megaláztatás helyett azonban hosszú, arany színű haja a testére omlott, így nyerve el az elégtételt és a vértanúk pálmaágát. Az ő halálának a helyén emelték Róma legszebb barokk templomát.

(Több legenda is létezik, ez egy family-friendly volt, a többi viszont nem)

A téren éttermek, kávézók és gyönyörű paloták sorakoznak. A látogatók legnagyobb örömére X. Ince pápa volt az, aki a ma is látható formájára alakítatta a területet. Mivel – a legenda szerint – Szent Ágnes temploma annyira újszerű és formabontó volt hogy az építészek is attól tartottak, hogy összedől az épület. A szökőkutak szobrait tervező mérnökök így azokat úgy alkották meg, mintha az alakok a nemtetszésüket, egyikük pedig a ledőlés okozta katasztrófától való félelmet mutatná.

fel.jpg

A Via dei Condotti & Via del Boschetto üzletek: Dior · Gucci · Valentino · Hermès · Armani · Jimmy Choo · Prada · Furla · Burberry · Dolce & Gabbana · Bulgari · Cartier · Montblanc · Tiffany & Co · Louis Vuitton

Ha túl vagyunk a kirakatok bámulásán, el is indulhatunk az egyik leginkább túlhypeolt nevezetesség irányába. A Piazza di Spagna-ról megközelíthető Spanyol-lépcső hivatalos nevét a tetején magasodó Trinita dei Monti templomról kapta. A 135 lépcsőfokos építményt A Római vakáció film után lepték el az átutazók, akiknek rendelet tiltja, hogy ételt vagy italt fogyasszanak, hangoskodjanak vagy huzamosabb ideig itt tartózkodjanak. A környék mindig is híres volt a gazdag kulturális életről; festők, költők és művészek "birtokolták" a környező utcákat. Érdemes a helyet a kora délelőtti órákban meglátogatni, ellenkező esetben a lépcsőn egy nagyjából 20x20 cm-es részt kell a fotózkodásra beosztanotok.

A lépcső lábánál fekszik a Fontana della Barcaccia, vagyis a Hajós szökőkút, amelyet Bernini készített el 1629-re, és amely az 1598-as árvíz áldozatainak állít emléket (a legenda szerint idáig sodort egy kis csónakot az ár). Az építmény ötvözi a barokk eleganciát és az elképesztő mérnöki találékonyságot. A szobrász egészen haláláig tevékenykedett a művén, amely környező terület szintje alatt található, így megoldva a víznyomás okozta problémáját. A szökőkút víze a Rómától 15 km-re található forrásból származó vízvezeték-rendszeren keresztül érkezik a főváros több kútjába, többek között a Trevi-kútba és a Pantheon előttibe is. A Hajós szökőkút helyett lehetne hívni Részeges szökőkútnak, ugyanis 2007-ben, valamint 2015-ben is vandálok csaptak le rá. Ők legalább nem magyarok voltak mint Michelangelo Piétájánál, de erről egy kicsivel később.

Az összes üzlet közül kiemelkedik azonban a Caffé Greco. Velence után Róma büszkélkedhet az ország második legrégebben üzemelő kávézójával. A 86-os szám alatt üzemelő bolt 1760 óta várja a látogatókat.

"Az írók közül például rendszeres visszatérő volt Johann Wolfgang von Goethe, Hans Christian Andersen..." "A zeneszerzők közül Liszt Ferenc, Wagner és Bizet tért be gyakran a Grecoba. Egyéb hírességek is jártak ide, pl. Casanova, vagy a háborodott elméjű bajor Lajos király."

- Róma-Szenvedély

Szóval az így is indusztris vendéglistát ti is növelhetitek egy-egy kávé és sütemény mellett a kávézóban, ahol igazán történelmi hangulatban pihenhettek meg. Innen egy rövid sétára fekszik a Trevi-kút, amely a világ egyik legnagyobb és legismertebb szökőkútja, amelybe naponta 3000€-nyi érmét dobnak a látogatók. Csak hogy biztosra menjetek:

  • 1 érménél aki dobja, az visszatér Rómába
  • 2 érmét dob be az, aki szerencsét remél a társkeresésben
  • míg 3 érmét dob a vízbe az, aki véget szeretne vetni a meglévő kapcsolatának

Bármennyit is dobtok, mindenképpen jobb kézzel a bal vállon át tegyétek.

lepcso.jpg

Colosseum: minden Rómába utazó number one-ja. Olyannyira, hogy a bejutásra várakozó sor olyan hosszú is lehet, hogy órákon át álltok kint, ha szerencsétek van, akkor nem a tűző napon. Hál' istennek van egy egyszerű és praktikus tippem, hogyan kerüljétek el a sorbanállást. De erről egy kicsivel később.

A Collosseum kezdetben nem is az amfiteátrum, hanem a mellette álló hatalmas, 30 méter magas, Néró császárt ábrázoló szoborról kapta. Az építését Vespasianus kezdte el egy mesterséges tó helyén. A becslések szerint 50-55 ezer fő befogadására alkalmas létesítményt 100 napig tartó ünnepséggel, 5000 állat kivégzésével ünnepelték. A nap elleni védelemről ponyvás tetőszerkezet, a vendégek kényelméről ülések és padlózat gondoskodott. Állapotának folyamatos amortizációja más új épületek alapjául szolgált, mivel az innen elhordott kövekből épültek többek közt a város új létesítményei.

Mindenképpen az első dolgotok legyen meglátogatni a kolosszális építményt, mondjuk délelőtt. Nem biztos, hogy nem ütköztök sorba, pláne ha fő szezonban érkeztek, de így is kisebb lesz a várakozási idő. Viszont ha még ennyit sem szeretnétek, ajánlom figyelmetekbe a közelben álló többi látványosságot. Ha kombinált jegyet vásároltok az utazás előtt online, akkor sehol, még egy percet sem kell várakoznotok. És hogy hova szól a jegy 6-9 ezer forintért?

  1. Palatinus-domb
  2. Forum Romanum
  3. Colosseum

Így, sorban haladva egy nagyon menő töri órát tudhattok le. A túra innen, a Circus Maximus szomszédságából, a Palatinus "aljáról" indul, ahonnan a jegyeket is kiválthatjátok. Néhány órás túrátokra nem szükséges idegenvezetést kérnetek, internet vagy ez az oldal segítségével simán tájékozódhattok. Miután bejártátok a 32 méter magas dombot sétáljatok át az ősi kulturális élet színterére, a Forum-ra. Az ókori világ szellemi fellegvárában napjainkban cicák és turisták uralkodnak. A területet a középkorban teljesen "lelakták", építőelem-forrásként tekintettek az építményekre. Különböző könyvek illusztrációin keresztül persze elképzelhetjük, milyen lehetett itt mozogni több ezer évvel ezelőtt, de lerombolva, napjainkban sem rossz látvány az ókori Róma központja.

forum.jpg

Miután végeztetek a komplexum körbejárásával, jöhet a Colosseum, így már sorbanállás és a római történelem nem ismerete nélkül. Rövid utatok során, ameddig átértek A-ból B-be, bele fogtok ütközni Constantinus diadalívébe. A 21 méter magas építményt Maxentius felett aratott győzelme miatt érdemelte ki a császár. A legenda úgy tartja, hogy annyira váratlanul jött a diadal híre, hogy nem volt idő egy diadalív építésére, így különféle műemlékekből és épületekből rakták össze, a császár legnagyobb örömére. Pont addigra végeztek a munkálatokkal, hogy az első, császárt kísérő győztes katona áthaladhatott alatta.

Az egyik legkülönlegesebb dolog Rómában, hasonlóan a horvát Splithez, hogy a műemlékek itt kézzel fogható távolságban találhatóak, nem kell értük múzeumba vagy kiállításokra járni. Az építmények a város szerves részét képezik, elválaszthatatlanok attól.

15 perc alatt tudtok eljutni a következő bevásárlásotok helyszínéig, a Via del Boschetto-igAz eddigi utcák szöges ellentéte, ugyanis itt mesteremberek és kis boltok várják a látogatókat. A kézműves, házi- vagy kézi készítésű portékákat nagyon hangulatos, színes helyeken vásárolhatjátok meg. Éttermek mellett kávézók és butikok fekszenek a nem annyira hosszú utcában. Mivel frekventált területen helyezkedik el, semmiképpen ne hagyjátok ki!

Via del Boschetto: kézműves termékek · ékszerek

pizzaaa.jpg

Egy utazás legjobb része az, amikor kiszakadva a hétköznapokból, végre nem magyar ételeket kell fogyasztani. Mivel kielégíthetetlen étvágyam van a tészták iránt, ezért nem okozott gondot, hogy elvesszek az olasz gasztronómiában. Ha tehetném éjjel-nappal tésztákat és pizzát ennék, és Rómában ettem is! Itt minden finom, a spagettitől a lasagne-n át egészen a világ legfinomabb fagyijáig. Egy biztos: kizárt hogy éhesen távozzatok a metropoliszból.

Piazza Bocca della Verita a város egyik legikonikusabb tere, legalább négy látnivalót találtok itt. Az egyik a Forum Boarium, amelyet Herculesnek szenteltek; mellette Portunus temploma, előtte a 1715-ben átadott Tritonok kútja. A tér legfőbb látnivalója Az igazság szája (olaszul Bocca della Verità, innen kapta a tér a nevét). A Santa Maria in Cosmedin templom aulájában függ a mindenki által ismert műalkotás. A jó magyar turista egyből rávághatná, hogy "én már többször is belenyúltam '99 nyarán Hajdúszoboszlón, és még jósolt is a nekem". Az igazság az, hogy ez nem fog, bármennyire is szeretnétek. A legenda úgy tartja, hogy aki hazudik, annak leharapja a kezét. Csakhogy Mr. Mouth úgy berágott egy csalfa de eszes hölgyre amiért az átverte, hogy azóta sem harapja le senkinek sem a kezét. Még akkor sem ha éppen hazudik.

Innen tényleg csak egy ugrásnyira fekszik a Tiberis-sziget amit kettő hídon is megközelíthettek. A mindösszesen 270 méter hosszú sziget egy igazi gyöngyszem a Teverében. Területén csupán egy kórház található, jó időben árusok, a parton pedig szabadtéri mozi és programok várnak benneteket is!

Következő helyszínünk az Angyalvár, amely napfényben és sötétedés után is elkápráztatja az embert. Hadrianus császár síremléke funkcionált már börtönként is, jelenleg múzeum (11€). Nevét az 590-es pestisjárvány idejéről kapta, amikor is I. Gergely egyik körmenete alatt megjelent a vár tetején Szent Mihály arkangyal, ami a járvány végét is jelentette. Az épülethez vezető úton a Ponte Sant’Angelón vezet az út, amelyet tíz angyal szobor ábrázol. Rengeteg embert érdekel a hely, de ne hagyjátok ki, csak próbáljatok meg nem csúcsidőben érkezni.

angyal.jpg

Az írás és a látogatás végén a Vatikán áll. A világ legkisebb államába lépve kikerülhetetlen lesz a Szent Péter-bazilika és az előtte elterülő tér. A nemzetközileg elismert városállam 1929-ben alakult meg hivatalosan, azóta látogatók millióit fogadta. Ez a legek "földje": a bazilika a világ legnagyobb temploma is. Érdemes türelemmel a sorba állni, nem lesz gyors a bejutás, de 100%-osan megéri.

Figyeljetek az öltözéketekre! Hosszú nadrág vagy -szoknya viselése kötelező, és sem a dekoltázs, sem vállatok nem látszódhat. Ezek betartása mellett vigyázzatok, hogy ne maradjon nálatok szúróeszköz (kisolló, csipesz vagy tupírfésű). Belépéskor a táskába néznek és könyörtelenül kukába dobják azt, amit veszélyesnek találnak.

Sajnos ilyen elővigyázatosság még nem volt 1972. május 21-én, amikor is Tóth László, magyar származású geológus 15 kalapácsütéssel hatalmas kárt okozott Michelangelo világhírű Pietàján miközben azt üvöltötte, hogy

„Én vagyok Jézus, aki feltámadt a halálból”

Ahogy belépünk a bazilikába, jobbra láthatjuk a híres művész márványszobrát, most már ütés- és golyóálló üveg mögött. A tíz hónapon át tartó rekonstrukció során több száz darabkát illesztettek vissza a helyére. Az eset után állítólag 8 órán át beszélgetett Tóth a pápával, de hogy miről, azt a mai napig nem lehet tudni. A rongálót nem ítélték el.

Néhány adat a bazilikáról:

  • belső hosszúsága 187 méter
  • magassága 132 méter
  • a magyar a kevés nemzet egyike, akinek saját kápolnája van az altemplomban

A bazilika annyira szemkápráztató, hogy nincs mese, látni kell! A belépés természetesen ingyenes, de akit a Vatikáni múzeum és a Sixtus-kápolna is érdekel, annak kb. 8.000 Ft körüli összeget kell fizetnie. Most lehet hogy felszisszentetek, de ne felejtsétek, hogy az egyház volt mindig is a legnagyobb mecénás és műgyűjtő, szóval a leggazdagabb kiállítás tárul majd a szemetek elé. A kápolna pedig a világ egyik leghíresebb eseményének és festményének az otthonául szolgál, a konklávénak és Michelangelo freskójának. Érdekesség egyébként, hogy a művész előtte még nem igazán festett, csak szobrászként tevékenykedett. Valószínűleg ezért is tartott 4 évig, hogy a levegőben lógva megalkossa a művét.

vatikan.jpg

A római életérzést nem igazán lehet elsajátítani egy-két nap alatt. Azonban ha nincs több időtök egy (hosszú) hétvégénél, akkor se hagyjátok ki a várost. Fapados járatokkal és olcsó szállással egy igazán takarékos, mindezek mellett mégis gazdag időt tudtok eltölteni ezen a csoda helyen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://felhovelinteget.blog.hu/api/trackback/id/tr5214677218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása