Döglött békák Dalmáciában

2019/02/12. - írta: marci.szalai

Split, Horvátország - vélemény, tanácsok, látnivalók

img_5802.jpg

Split tipikusan az a hely, amelyet mindenkinek látnia kell egyszer. Nagyon szép, a város építészete és kultúrája sokszínű. Az árak a horvát viszonyokhoz képest átlagosak, az emberek vendégszeretőek. A városhoz közel kisebb távolságra több strand is található, kisebb ingázással - akár tömegközlekedéssel - sok desztinációt meglátogathattok.

Horvátország második legnagyobb városa nincs éppen közel. Budapesttől nagyjából 800 km-re fekszik, szóval ez nem az a "leugrunk a horvátokhoz csobbanni egyet" nyaralás. A legtöbben biztosan kocsival vágnak bele az utazásba, de sok légitársaság is indít itthonról járatokat, úgy, ahogyan a MÁV vonatokat. 25 ezer forint körüli összegből kijön egy embernek az utazása Dalmácia fővárosába. A vonatok kényelmesek, tiszták és nem kell az utazás miatt aggódnod (pláne ha te vagy a sofőr). A Keletiből induló járaton éjszaka történik a határátlépés, emiatt kellemetlen lehet, ha ilyenkor kérik el az okmányokat ellenőrzés céljából. Nem hiszem, hogy mindig ilyenek az országukat védő kollégák, de nálunk oda-vissza 3-4 ellenőrzés játszott, ezáltal a legmélyebb álmunkat is szétverték az ajtóval együtt. A személyzet hozzáállása és a felszerelés is megfelelő, de családi nyaraláshoz válasszatok más utazási formát. Fiataloknak tökéletes, de mondjuk kisgyerekkel ne vállaljátok be.

Éjszakázás a vonaton, ébredés a frissen leégett, még füstölgő domboldalakkal kerített Splitben. A vasútállomáson már látszott, hogy ez egy bulis nyaralóhely. Mindenhol téglavörösre égett (angol) fiatalok küzdenek hatalmas bőröndjeikkel és a másnapossággal. Az állomás környéke nem éppen turista-csalogató, de az utca másik oldalán ott hullámzik az Adria. Szállásunk - amely tényleg a városközpontban található - a főutcától 15-20 percnyire feküdt. Split egész területe szinte óváros. Valószínű, hogy ti is egy műemlék közelében fogtok menedéket találni, amelyt csakis gyalogosan fogtok tudni megközelíteni.

Jó magyar turistához illően városon belül maradva, meglátogattuk az első reggelen a Bacvice strandot. A közvetlen a kompkikötő szomszédságában fekvő homokos part nagyon lassan mélyül, kellemes a víz hőmérséklete és ápolt, rendezett a környezet is. Azért csak részben homkos, mert az öbölben elhelyezkedő strand két oldalán betonból készült a sétány/part, ami egy átlagos nyári napon eszméletlen forróra tud hevülni, hely hiányában pedig az ott történő letelepedés egyszerűen lehetetlen. Árnyék csak a bozótosban, és a nagyjából 3000 forintnak megfelelő kunáért kibérelhető napernyők alatt van. Akit zavar, hogy horvát nyaralása alatt is magyar családok kálváriáját kell hallgatnia, annak bizony ez nem lesz jó választás. Alapból nem annyira fiatalos a strand, sok família tölti itt a pihenését. Egyébként rengeteg étterem és bár található keleti irányba, errefelé fiatalodik a közönség is, de a part egyre kavicsosabb, sziklásabb lesz cserébe. A partszakasz jól felszerelt, több úszómester figyeli a pancsolókat.

Éjszaka a belváros is kivirágzik a Bacvice mellett, de erről kicsit később. Az egyik legjobb dolog Splitben, amikor lemegy a nap és elveszünk a szűk, hófehér utcácskákban. A város gyönyörű nappal is, de amikor a szieszta után kiözönlenek az emberek a kivilágított utcákra, akkor lehet csak látni, hogy milyen jó helyen is vagyunk. Az óváros körbejárását nem ússzuk meg rövid idő alatt; az utcán heverő ősi maradványok és a környezetük beszippantják az embert. A 2000 éves műemlékek mellett kávézók és bárok, boltok, fagyizók valamint tavernák végtelen mennyiségben találhatók. A sétány a tenger szépségével és utánozhatatlan hangulatával kihagyhatatlan. A vendéglátóhelyek általában élőzenével vagy egy kis mulatsággal csalogatják a turistákat magukhoz; az éjszakai lehetőségek száma szinte végtelen, unatkozni nem lehet.

Már említettem korábban, de Split-Dalmácia megyében a nyaralásotok alatt mindenre napra jut egy nagyon szép part. Második napi strandolásunk helyszíne a város határában (3 km) elhelyezkedő Kasuni Beach. Kicsit jobban mélyül a víze és kavicsos a partja. Legkönnyebben a városközpontból induló busszal juthattok el a sokak szerint "a város legszebb strandjára". Étkezési lehetőség adott, mosdók is találhatóak de a zuhanyzók nem minden esetben működnek. Itt fiatalok voltak többen, gyalog nehezebben közelíthető meg a part a távolság miatt. A kevés árnyék miatt folyadékkal bőségesen készüljetek.

Éjszaka a város egy hatalmas 'táncparketté' változik és megtelik a világ minden tájáról érkezőkkel. Aki ilyen jellegű programra vágyik, több lehetőség közül válogathat. Mindenféleképpen kerüljük a turistalehúzós helyeket és a csillagászati magasságokat súróló italárakat. Buli után, ha esetleg megéheztetek, nyugodtan válasszatok a helyi pékségek és falatozók kínálatából.

A harmadik napon kicsit távolabbi vízekre eveztünk, majdnem szó szerint. Split egy nagy kompkikötőt tudhat a magáénak amelyről több látnivalót és szigetet elérhetünk. A mi választásunk Supetarra esett. A komp 50 perc alatt teszi meg a távot, akár 14 alkalommal is egy nap alatt, az ára 28 vagy 33 kuna, főszezontól függően (1200 - 1400 Ft). A fedélzeten elegendő ülőalkalmatosság található, árnyék viszont csak a fedett, zárt részeken van. Supetar egy gyönyörű, mediterrán település, amely Brac sziget közlekedési, gazdasági és kulturális központja. A város összes látnivalója az öböl partján helyezkedik el; a Főtéren áll az Angyali Üdvözlet templom, a Leroy harangtorony és a római kori mozaikok. Ezek mellett van még az Egyházi Múzeum és a Szent Viktor (nem az övé!) szobor. Hosszú naplementét nem, csak gyönyörű partokat fogtok itt találni; legyenek természetesek vagy kiépítettek, nem jártok rosszul. Egy nagyobb sétával bejárhatjátok az összes strandot a partvonalon mozogva; mindegyik különbözik a másiktól, de bármerre is fordultok, ételek is italok kavalkádja fogad majd. Amint leszáll az éj, Supetar is másik arcát mutatja, de itt nem a bulizni vágyok lepik el az utcákat; Brac szigete a családosokat vonzza partjai és a szórakozási lehetőségei miatt. Kirakodó vásárok, különböző szabadtéri játéktermi eszközök és barátságos helyiek jellemzik a várost. Az éttermekben mindenképpen a tenger gyümölcsei közül válasszatok, mivel frissen, a néhány méterre található vízből halásszák őket, szóval az biztos nem lesz mellélövés. A komp utolsó indulása Split felé 22:45, ha addig nem várnátok, bármelyik járatot igénybe vehetitek érvényes jeggyel.

2178472e-5278-4dd3-bb3b-04f4524d0322.jpg

img_5788.jpg

Ha már ennyire bejött a hajókázás, a 4. reggelen is kompra szálltunk és célba vettük Vis szigetét. Itt már komolyabb menetidővel kell számolni, több mint 2 órán át tart az utazás amelyt 3-4 alkalommal tesz meg egy nap alatt a komp; a jegy ára 54/45 Kn. A mi általunk kiválasztott Stiniva Beach elég messze esett tőlünk, szóval a kikötés után transzfert kerestünk, melynek ára nem fix, vagyis sokat kell kérdezősködni és érdeklődni, hogy a legkevesebbet hagyjátok a sofőröknél. Csak egy tipp: a kikötő környékén több bolt és szupermarket fekszik, ott vásároljatok italokat és rágcsálnivalókat, ne a jóval drágább parton. Egyébként vízitaxit is igénybe lehet venni, ha nem a szárazföldön szeretnétek megközelíteni Európa legjobb tengerpartját. Egy rövid, 20-30 perces út után a strandhoz legközelebbi ponton áll meg a kocsi, ahonnan csakis Isten segedelmével fogtok lejutni. A zergebaszta, sziklás ösvényre csakis normális cipőben lépjetek, papucsot felejtsétek el! Gyerekekkel inkább ne erre induljatok. 45 perc és néhány halál közeli élmény után meg is érkeztünk a partra, ami egyszerűen gyönyörű. A Stiniva Beach-en csak egy kis bár és - a hely szépségéhez mérten - nagyon kevés turista található. Semmiféleképpen ne hagyjátok ki, szánjatok rá egy napot és a vizicipőt ne felejtsétek el!

img_5796.jpg

Az ötödik napot szárazra terveztük, vagyis a szárazföldi látványosságokat vettük górcső alá Splitben, fürdés nélkül. Ezt nagyon megbántunk, mivel a nyár legforróbb napját sikerült kiválasztanunk. A főbb látványosságok: Diokleciánusz (Diocletianus) palota, amelyt akarva-akaratlanul sem tudtok kikerülni, hiszen a falai közé épült a város összes üzlete; a A Szent Duje székesegyház tornya, ahonnan átlátni a Brac szigetre is; a Népek tere, a Logga és a Halpiac; a Sétány; a Peristil tér; Ninski Grgur szobra, amelynek nagylábujját megérintve álmaink valóra válnak, valamint a Marjan hegy/park, amely a város egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Ha megéheznétek a túra alatt, keressétek fel a helyi kis "gyorséttermeket", más néven konobákat. Habár ezeket a látványosságokat egy közepes sétá alatt megnézhetitek - a Marjan kivételével -, mégis fárasztó nap fog rátok várni. Személyes kedvencem a Froggyland, amely az egész világon egyedülálló attrakció; döglött békák emberi pozíciókban. Z-S-E-N-I-Á-L-I-S. Családi programnak is ideális, diákjegy kérhető.

b2a0359f-da82-409b-8d4b-c1d419d0799b.jpg

További jó helyek Splitben:

  1. Buffet Fife, egyedülállóan olcsó és jó hely; házi koszt barátságos kiszolgálással
  2. Luka Ice Cream & Cakes, finom fagyi nagy adagokban
  3. Hajduk, szintúgy
  4. Az abszolút favorit, ahová többször is visszatértünk. Esküszöm ilyen finom cevapit máshol nem találsz! Kantun Paulina, ahol éjjel-nappal hatalmas tömeg várakozik a város legjobb "burgereire".

Ha bulizni támad kedvetek, a Bacvice felé vegyétek az irányt. Egyértelműen ez a buliközpont; itt több szórakozóhely is található, igaz, nem mindegyikbe egyszerű a bejutás (karszalagos rendszer van). Augusztus végén rendezik meg a Split Beach Festival-t, ajánlom figyelmetekbe, ha kicsit tombolni szeretnétek.

Split egy barátságos és közvetlen város, Magyarországtól annyira nem is messze. Kihagyni kár, mivel a környező országok egyike sem kínál ilyen mediterrán életérzést. Az árak a Horvátországban megszokottakhoz képest nem magasabbak, de mivel a város nagyon felkapott turisztikai központtá vált az évek alatt, ezért nem árt időben lefoglalni a szállást és az utazáshoz szükséges jegyeket. Mindenféleképpen menjetek és fedezzétek fel ti is Splitet!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://felhovelinteget.blog.hu/api/trackback/id/tr8514612926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása